Sales Director
Ca leader iti doresti in mod constant sa faci o diferenta in viata oamenilor pe termen lung. Iti doresti sa scoti la lumina cele mai mari atuuri si abilitati ale acestora. Cum poti sa faci asta? Pai, prin identificarea si deblocarea potentialului fiecaruia. Cred ca printre cele mai mari realizari ale tale ca leader este sa reusesti sa deblochezi si sa eliberezi potentialul altui semen al tau.
Daca imi aduc bine aminte, prin scoala generala am invatat despre energia potentiala. Bineinteles ca nu mai stiu definitia si nici nu cred ca e esentiala in acest context, insa imi amintesc faptul ca este o energie care asteapta sa fie eliberata si care are nevoie de un impuls pentru asta. In mod similar, noi oamenii avem potentialul de a realiza lucruri extraordinare in viata personala si profesionala. Iar frumusetea este sa gasesti si sa eliberezi aceasta energie potentiala, latenta, care asteapta sa fie eliberata. Vrei sa o scoti la lumina dar nu prea stii cum. Si cand esti leader e si mai greu sa gasesti acest raspuns pentru membrii echipei de vanzari. Asa ca hai sa vedem impreuna cateva moduri prin care poti sa scoti la suprafata tot ce e mai bun in propria persoana si in echipa pe care o conduci.
In primul rand, castiga increderea oamenilor cu care lucrezi. Sa ne gandim putin. Daca cineva in care nu ai incredere iti da un sfat, il asculti? Bineinteles ca nu. Daca vrei intr-adevar sa faci diferenta in viata oamenilor cu care lucrezi, este esential sa aiba incredere in tine. Si singurul mod in care poti sa obtii asta este sa fii complet sincer cu ei. Increderea incurajeaza comunicarea libera si le permite oamenilor sa se simta liberi si sa fie deschisi unii cu altii. Apoi, cand conduci oamenii, cand ii inspiri, trebuie sa ai incredere ca fiecare dintre ei are puterea sa invete, sa se dezvolte si sa devina din ce in ce mai bun. Aceasta incredere pe care o acorzi cuiva creeaza un potential despre care persoana respectiva nici macar nu stie ca il are. Pentru a-ti dezvolta aceasta abilitate, asculta pentru a intelege perspectiva celuilalt. Abia cand stii in ceea ce cred oamenii, ii poti ajuta sa evolueze dicolo de orice ii tine pe loc.
In al doilea rand, ajuta-i pe membrii echipei sa invete arta de a intra in starea de „flow” si adreseaza intrebarile potrivite astfel incat sa incurajezi implicarea, angajamentul. E dificil sa iti mentii aceeasi motivare de-a lungul perioadei in care lucrezi pentru a-ti atinge un obiectiv. Insa atunci cand ne dedicam complet, cand ne implicam complet, dorinta de a „munci din greu” este mult mai puternica. Deci, cum faci sa-i ajuti pe oamenii de vanzari cu care lucrezi sa ramana motivati si implicati? Si raspunsul este simplu: pune intrebari si asculta activ. Adreseaza intrebari de genul „ce actiuni si obiective sunt cruciale astfel incat sa te simti implinit personal si profesional”? Sau „cat de mult iti doresti sa ai un impact asupra lumii”? Evalueaza progresul in mod constant folosindu-te de întrebarea „cauti sa iti dezvolti abilitatile in fiecare zi”? Bineinteles, dupa pledoaria pentru actiune, urmatorul pas este executia. Pentru a-ti inspira oamenii sa actioneze catre indeplinirea obiectivelor, schimba-ti viziunea privind rolul tau de leader. Adica, nu incerca sa ii impingi sau sa ii tragi catre ideea ta de implinire. In schimb, fa lucrurile astfel incat sa te asiguri ca ii directionezi acolo unde vor ei sa mearga. Cel mai bine reusesti asta facandu-i sa-si dea seama ce-i ajuta sa intre in starea de „flow”. Ce activitate ii face sa se simta complet absorbiti cu mintea, corpul si sufletul? Facandu-i sa ajunga in aceasta stare cat de des se poate este cheia pentru a-i ajuta sa realizeze maximul din ceea ce isi doresc. Asta ii va face fericiti, ceea ce-i va conduce catre succes.
In al treilea rand, cele mai bune idei despre cum sa faca lucrurile le vin oamenilor atunci cand le ceri sa ofere sfaturi cuiva care se afla in situatia lor. Atunci cand iti doresti sa devii mai bun nu doar primesti feedback-ul ci il si cauti. Cand conduci o echipa esti pozitionat perfect pentru a oferi sfaturi si feedback. Dar pentru a-i ajuta la maxim pe membrii echipei, trebuie sa te dai la o parte din calea lor si sa ii inveti sa se ajute singuri. Cere-le sa isi ofere singuri feedback. Intreaba-i de exemplu „ce consideri ca este bine legat de ceea ce tocmai ai realizat”? Sau „ce crezi ca ai putea sa imbunatatesti in continuare”? Ideea este ca fata de a asculta ce ai tu de zis, sa reflecteze asupra a ceea ce au facut le ofera oamenilor ocazia sa isi asume responsabilitatea. Si cand in sfarsit e randul tau sa oferi evaluari, asigura-te ca persoana careia le oferi le primeste asa cum trebuie. Pentru a evita ca feedback-ul pe care il oferi sa fie asociat cu sentimente negative, axeaza-te pe punctele forte si pe talentele persoanei. Intreaba care sunt punctele ei forte si cum se poate concentra mai bine asupra lor. Atunci cand ai aceasta abordare pozitiva, te energizezi atat pe tine cat si pe persoana cu care vorbesti.
In concluzie, este esential sa identifici atuurile innascute ale oamenilor si sa pui intrebarile potrivite pentru a-i ajuta sa se imbunatateasca.
Esti gata sa inspiri oamenii sa-si atinga potentialul maxim?
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.