Psihologia vanzatorului

Timp si Efort vs. Rezultate

 

Cred ca daca ai deja experienta “in campul muncii” poti sa distingi intre oamenii care activeaza in “economia de timp si de efort” si cei care activeaza in “economia rezultatelor”.

 

Daca te concentrezi pe timp si pe efort, faci cum faci sa fii ocupat. Iti inchipui cumva ca este de laudat si de apreciat cat de mult timp si energie investesti in a face ceva.

In schimb, cand te axezi pe rezultate, esti concentrat doar pe ceea ce trebuie sa faci pentru a le atinge. Doar rezultatele conteaza si astfel devine foarte important sa gasesti cea mai eficienta cale de a le atinge.

 

Daca vrei, asta reprezinta diferenta esentiala intre antreprenori si angajati.

Antreprenorii au trecut de la a fi concentrati pe timp si pe efort la a se axa pe rezultate. Pentru ei, nu exista niciun venit garantat, nu le “baga” nimeni bani pe card o data sau de doua ori pe luna. Se bazeaza pe abilitatea de a genera oportunitati prin crearea de plus valoare pentru clienti si parteneri.

Uneori, antreprenorii investesc mult timp si depun eforturi considerabile fara sa aiba niciun rezultat. Alte dati, nu e nevoie sa se chinuie prea mult si obtin un rezultat nesperat.

Focusul antreprenorilor este intotdeauna pe rezultate, altfel nu obtin niciun castig.

 

Si, ia ghiceste ce se intampla cand lucrezi pentru un antreprenor? Acelasi lucru e valabil si pentru tine.

Desi probabil ai un venit garantat, e important sa intelegi ca afacerea in care lucrezi exista doar in cadrul “economiei rezultatelor”.

Ideea este ca nu trebuie sa te simti nesigur ci doar sa ai in minte ce trebuie sa faci pentru a reusi in acest mediu: sa-ti maximizezi rezultatele concomitent cu minimizarea timpului investit si a efortului depus pentru a le atinge.

 

Si, noua ca oameni de vanzari, asta ne place. Ne place chiar foarte mult si devenim din  ce in ce mai buni sa obtinem rezultate din ce in ce mai mari folosind resurse din ce in ce mai mici. De ce? Pentru ca suntem antreprenori. Pentru ca generam oportunitati, pentru ca “le mirosim” si le valorificam imediat pe cele existente in piata.

 

Odata cu experienta, invatam metode prin care atingem rezultatele mai repede, metode prin care ne asumam responsabilitati mai mari, metode prin care ne schimbam mediul in mod constant. Realizam cat de importante sunt odihna si repausul pentru a gandi clar, pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a ne depasi constant.

 

Prin urmare, pe masura ce devenim mai buni, incepem sa ne luam din ce in ce mai multe pauze si sa ne bucuram din ce in ce mai mult de timp liber.

Cand ajungem sa ne alocam 80% din timp pentru noi si pentru autodezvoltare, inseamna ca avem un spor enorm in timpul in care lucram efectiv.

Inseamna ca gandim la nivel mare, ca actionam rapid si ca suntem eficienti sub presiune.

Inseamna ca putem sa ne fortam cand e nevoie, pentru ca stim ca dupa rezultate vine si rasplata.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top