Vanzari

Prima slujba

 

Putina lume are norocul si privilegiul sa aiba prima slujba din viata in vanzari. Spun asta pentru ca nimic nu te pregateste mai bine pentru viata decat o slujba in vanzari. Ca vinzi prin telefon dintr-un call-center, ca vinzi intr-un magazin, ca vinzi din poarta in poarta, ca servesti intr-un restaurant sau intr-un bar, iti vei dezvolta cam acelasi set de abilitati legate de prezentare, comunicare, relationare, negociere si convingere. Toate aceste abilitati sunt esentiale pentru reusita in viata si in cariera.

 

In oricare din slujbele de mai sus vei invata mai intai de toate sa te vinzi pe tine (sa fii bagat in seama) si mai apoi sa vinzi ce ai de vandut (minute de apel telefonic, pantofi, aspiratoare sau cartofi prajiti). Adevarul este ca toata lumea vinde chiar si contabilii sau tehnicienii de service care trebuie sa se vanda pe ei insisi atunci cand se angajeaza intr-un loc. Si CEO-ul unei companii si lucratorul unui ONG trebuie sa isi vanda ideile, unul actionarilor iar celalalt entitatilor de la care doreste sa obtina fonduri. Azi, abilitatile de vanzari si cele de negociere sunt indispensabile oricarui om care munceste pentru cineva sau care isi porneste propria afacere.

 

In vanzari nu poti fi un mutalau sau unul care vorbeste incalcit pentru ca, daca esti, vei muri de foame. Asa cum va muri de foame oricine nu este in stare sa isi transforme ideile in vorbe clare, articulate. Ca sa vorbesti bine trebuie sa exersezi. Ori in slujbele  din call-centere, din magazine, din door-to-door, din restaurante sau baruri se vorbeste o gramada. Doar aici inveti cu ce vorbe sa abordezi un client, cum sa construiesti o relatie cu el, cum sa il inspiri, cum s ail influentezi si sa il convingi sa faca una sau alta, cum sa te descurci cand esti refuzat sau cand se tipa la tine, cum sa iti revii si cum sa continui dupa ce ai fost facut KO de un client venit din iad. Cand este vorba de comunicare, ca si in orice alt proces de dobandire a unei abilitati, repetitia este mama succesului.

 

Dupa ce iti vei fi incasat ratia de refuzuri pe care si-o incaseaza orice vanzator incepator, va veni o vreme cand vei reusi sa vinzi cel mai scump abonament de telefonie mobile, cea mai scumpa pereche de pantofi Manolo Blahnik, cel mai tare aspirator Rainbow sau cel mai fraged muschi de vita argentiniana. Si atunci ti se va umple pieptul de mandrie si de stima de sine si vei dori sa nu mai faci altceva in viata decat sa vinzi. Increderea pe care ti-o vor da reusitele te va ajuta si in viata ta personala.

 

Vei construi relatii cu clientii, ti-i vei face prieteni cu care sa te descurci in viata si dupa ce nu vei mai avea slujba actuala. Vei putea apela la ei, cand vei dori sa evoluezi in cariera ta profesionala, ca sa te recomande, ca sa iti deschida o usa. Iar odata ajuns in fata celor carora le-ai fost recomandat vei sti sa vorbesti, vei sti sa te prezinti in cea mai favorabila lumina pentru ca ai in spate o cariera de vanzator de success cu abilitati nemaivazute de a vorbi si de a prezenta.

 

Cam asta este. O slujba in vanzari e buna oricand, oricum, oriunde si pentru oricine. Chiar daca e doar part-time sau doar pe perioada vacantei. Incurajati-va deci copiii, nepotii sau copiii prietenilor si rudelor sa isi ia o slujba in vanzari atunci cand nu stiu cu ce sa inceapa cand se hotarasc sa lucreze pentru prima oara in viata. Nu vor avea decat de castigat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top