Vanzari

Poveste adevarata cu recomandari…

 

Avem o noua colega, Ana – consilier credite, care s-a intors dupa a doua saptamana din octombrie, de la cursul de vanzari si ca atare a intrat ”in paine”, respectiv a inceput sa sune in piata rece si sa stabileasca intalniri. Intalniri pe care le-am tinut impreuna cu ea, si ce m-am gandit…, daca tot am fost la cursul de vanzari si mi-am readus aminte de solicitarea de recomandari de la prima intalnire… sa solicit recomandari, sa vedem ce se intampla..

Avem intalnire cu dl Veronel X(eu Veronica :-)), intalnire la care s-a decalat ora stabilita si urma sa apara in scurt timp si urmatorul client. Asadar vine dl X, il invitam in birou, eu cu zambetul pe buze-bineinteles,  ii spun:

-Buna ziua, dl X, Veronica Popa sunt, ma bucur sa va cunosc, stiam ca exista si numele Veronel dar nu am intalnit pana acum pe nimeni cu acest nume, ma bucur ca v-am intalnit!  ii povestesc despre departamentul nostru, dl avea si leasing la banca mama, era interesat in principiu tot de un leasing,stiu ca nu prea am cum sa ma apropii de costurile colegilor de la leasing, asa ca  ii spun ca in cazul in care are nevoie de un credit de capital  de lucru, investitii, etc sa ne contacteze caci cu mare drag incercam sa il ajutam… intre timp vine si persoana de la urmatoarea intalnire stabilita pe care o vad la mica distanta ca ia loc sa astepte… si continui cu dl Veronel.. II multumesc ca si-a facut timp sa vina la noi si ii spun:

-Cu siguranta printre partenerii dvoastra de afaceri (era o firma de peste 15 ani in piata) sunt si persoane care au nevoie de finantare, am rugamintea sa ii trimiteti catre noi, cand ii auziti ca au nevoie… va multumesc mult pt timpul acordat si va doresc o zi frumoasa! la care dl Veronel  calm, scoate telefonul si spune:

-Va dau acum unul.. si ne da un numar de tel plus numele complet al persoanei respective, stiu ca era interesat pt o pensiune.. ii multumesc frumos, iar ii spun va doresc o zi frumoasa in continuare!, el calm:

-Va mai dau unul… si ne mai da unul… iar ii multumesc frumos iar ii doresc o zi frumoasa… dl Veronel :

-Va mai dau unul, si ne mai da unul :). ii multumesc iar mult iar ii spun va doresc o zi frumoasa si pleaca dl Veronel.

Ca si parenteza din cei trei, unul nu a dorit, la unul este in lucru, unul urmeaza sa vina..

 

Urmatoarea intalnire se finalizeaza fara sa ne dea si recomandari, dar deja noi eram foarte vesele.  Dupa intalniri le povestim si colegelor – Elena si Svetlana.

 

Elena dupa ce ne aude, suna o persoana cu care se intalnise, firma se ocupa cu PSI , SSM, etc si il intreaba daca poate sa il recomande mai departe , caci mai aude clienti care au nevoie de aceste servicii si care ar fi interesati, obtine acceptul si apoi ii spune:

– Cu siguranta dumneavoastra care sunteti pe piata de 30 de ani si spuneati ca aveti in jur de 300 de clienti, stiti si firme care au nevoie de finantare si am rugamintea sa ii trimiteti catre mine… asta in conditiile in care dl luase credit din alta parte caci era mai ieftin decat la noi… si., dl ii recomanda pe cineva, persoana pe care  Elena a sunat-o si a venit a doua zi cu o parte din documente la birou.. J dosar in lucru..

 

Urmatoarea zi, o noua zi…, Elena se intalneste pe la pranz cu doamna recomandata, apoi pe la 14 ma roaga sa merg cu ea la o intalnire-o persoana care avea de fapt vreo 4-5 firme, firma mare-veche de vreo 15 ani in piata. ok. merg cu Elena, ne intalnim cu domnul, povestim de noi, avantaje, etc. ne intreaba domnul pentru celelalte 4 firme mai mici, cea mare nu intra in piata nostra tinta, dupa vreo 15-20 de minute, finalizam discutia si:

-Cu siguranta printre partenerii dumneavoastra de afaceri sunt si din categoria de care v-am povestit, avem marea rugaminte sa ii trimiteti catre noi, va multumim, o zi frumoasa va dorim in continuare… la care domnul scoate telefonul, stati asa, va dau acum un contact, un prieten care stiu ca avea nevoie de bani, cauta finantare… si ne da datele.. 🙂

 

Iesim afara, ne suim in masina si ii spun Elenei:

-Vezi Elena, ca ne dau oamenii recomandari- chiar daca nu ii finantam – ai fost la curs inaintea mea chiar, de ce nu ai incercat sa aplici ce a spus trainerul?

La care Elena raspunde razand:

-Pai pe el nu l-am crezut,  dar in tine am incredere si  tu ai facut asta…. dupa ce ne-ai spus ieri l-am sunat imediat pe domnul care mi-a dat-o pe avocata si am vazut acum si la tine 🙂

Ajungem la birou, suna Elena si in maxim ½ de ora vine domnul, care parcheaza in fata agentiei un Mercedes, discutam si cu el, se gandeste..

 

Si, nu se termina aici, urmatoarea zi directionez catre Elena un client interesat cu care discutasem la telefon, agricultor si care venea cu actele la ora 15 (eu trebuia sa plec cu colega noua, la 2 intalniri). ii spun la telefon domnului Y sa vina la birou, si sa discute cu colega mea Elena, caci ea se va ocupa de dosarul dumnealui, el este ok, cum sa nu , ne vom vedea oricum si noi ulterior.

Ma intorc cu Ana la 17.30 de la intalniri, Elena era cu domnul Y, ma duc la ei, ma prezint si plec in birou  sa ma ocup de ce mai aveam. imi scrie Ana pe lync..:

-Vero, cred ca Elena mai are nevoie de un caiet… domnul nu mai termina cu recomandarile, ii dicteaza Elenei intr-una date de contact… cand pleca clientul, intr-un final.. ne spune Elena ca domnul ii daduse 15-16 contacte. a doua zi a mai venit cu o parte din documente si ia mai  dat recomandari, in total 34 de recomandari.. ce-i drept domnul si lucreaza la un distribuitor mare de input-uri din zona…

 

Cam asta a fost saptamana trecuta cu recomandarile, pe care clar le vom solicita in continuare.. !!

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top