Psihologia vanzatorului

ARTICOL CITITOR: Ma gandeam ce inseamna sa fii vanzator…

In primul rand inseamna sa uiti de tine..de egoul tau, sa il pui pe el, cumparatorul in centru atentiei, sa il faci sa se deschida, sa il duci in zona lui de confort, sa pui intrebari ajutatoare deschiderii lui ca sa il faci sa-ti spuna ce-i place, pentru ce vine el la birou zi de zi, ce hobby-uri are, ce il face sa vibreze…si discutia se desfasoara in jurul lui..cat de mult? Atat cat are nevoie..si 2!!! (Doua) ore…chiar daca aveai o alta intalnire ora urmatoare…pana cand se opreste pentru ca si el are o intalnire.

Si povestea continua! Timpul curge si expira, si spune el ce doreste, tu iti notezi, nu prea esti de acord cu ce spune el, ai altceva in cap legat de ce i s-ar potrivi lui, dar iti notezi constiincios si speri ca la urmatoarea intalnire il vei convinge sa faca ca tine…

Si tot asa o tii din intalnire in intalnire. De ce faci toate astea? De ce te depersonalizezi? Pai, e simplu..pentru ca iti place performanta..iti place sa se uite colegii la tine cu admiratie…si iti plac banii…pentru ca iti dau independenta, te simti liber cand ai un cont frumos. Dupa toate discutiile astea cu toti oamenii care iti plac sau nu, la finalul lunii tot ce te mangaie sunt comisioanele.

Asadar, in fiecare zi o iei de la capat…cu cine? Pai cu prieteni ai celor cu care tocmai te-ai vazut! Pentru ca tu ii creezi o emotie, o stare si vrea si prietenul lui cu care bea bere sa auda si el despre informatiile astea minunate, sa-i creezi si lui starea asta de bine. In general oamenii sunt nevorbiti si abia asteapta sa vina cineva, care apropo: are un aspect placut, ingrijit, de la par pana la pantof, zambeste si e optimist si ii adreseaza intrebari pertinente.

Care e diferenta dintre un vanzator si un performer?

Daca ar fi fost o definitie, era simplu, insa secretul este munca: cat mai multe intalniri pe zi!! Cate? Cat poti de multe! Care e standardul companiei? Dubleaza-l! Asta inseamna performanta! Si cu cat ai mai multe zile cu intalniri duble cu atat o sa ai mai multe vanzari!

Cum faci asta? De unde iei oamenii astia? De peste tot: prieteni, rude, colegi de-ai clientilor, sau de ai tai daca esti incepator, din piata rece, din observare directa, de oriunde! Doar sa iti faci curaj sa suni pentru a stabili o intalnire! Si restul stii tu, te descurci.

Performanta vine cu timpul! E nevoie de munca, timp, perseverenta, disciplina si sacrificii.

Ca sa fi un bun vanzator ar fi bine sa-ti placa oamenii, indiferent de profesia lor,  sa-ti placa sa vorbesti cu ei, sa fii in jurul lor, sa-ti placa sa ii ajuti, sa fii alaturi de ei, sa ii asculti, sa empatizezi cu ei, sa te bucuri de realizarile lor, fara sa te astepti la rezultate imediate, sa ai rabdare sa construiesti o relatie, frumoasa si de durata!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top