Psihologia vanzatorului

Ma adaptez, deci exist

 

Charles Darwin spunea ca „Supravietuieste nu specia care este cea mai puternica, nici cea mai inteligenta; cea care supravietuieste este aceea care se adapteaza cel mai bine schimbarii”.

Evolutia inseamna adaptare. Schimbarea este inevitabila, mai ales pe masura ce un sistem devine din ce in ce mai complex – asa cum este lumea „globala” in care traim.

Cei care stiu cum sa se adapteze schimbarii sunt cei care prospera in orice situatie. Adaptarea inseamna ca in orice context te-ai afla trebuie sa avem mindfulness (stiu ca suna cam fortat insa nu gasesc un corespondent in limba romana care sa exprime atat de bine atentia, intelegerea si grija pentru momentul prezent indiferent de contextul (interior si exterior noua) in care ne aflam), trebuie sa invatam din acel context si sa dam dovada de flexibilitate psihologica. Adica, nu ne putem adapta bine daca sutem prea prinsi in modul propriu de gandire despre cum stau lucrurile sau despre cum ar trebui sa fie.

Nu ne putem adapta bine daca sutem prea convinsi de cine credem noi ca sutem. Adica, in traducere libera sutem rigizi. Stephen Covey – autorul cartii „The 7 Habits of Highly Effective People” – este cel care a spus ca „nu vedem lumea asa cum este, ci asa cum suntem noi”.

Pe masura ce evoluam, perspectiva ni se schimba. Asta inseamna ca se schimba si modul cum ne vedem noi pe noi insine. Eul nostru trecut vedea lumea diferit de cum o vedem noi acum. Eul nostru viitor va vedea lumea altfel fata de cum o vedem in prezent.

Nu suntem aceeasi persoana cu eul nostru viitor (si chiar asa ar trebui sa ne privim: eul prezent si eul viitor sunt doua persoane diferite). Noi din viitor vom avea un context diferit si o perspectiva diferita. Sa speram ca eul nostru va fi mai matur. Ca va avea prioritati mai clare si mai bune si mai multa incredere cu care sa duca la indeplinire acele prioritati. De aceea, avem nevoie sa fim flexibili cu indentitatile noastre, avand in minte viziunea si valorile proprii.

In prezent, contextul vietii noastre s-a schimbat foarte mult. Covid-19 este o dovada care ne arata cat de important este contextul.

Cu toate acestea, este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa ne controlam contextul. Desi lumea se schimba avem control imens asupra contextului personal. Avem control asupra a ceea ce ne concentram si asupra a ceea ce ne este indiferent. Cu alte cuvinte, noi alegem la ce sa fim atenti si ce sa ignoram.

Avem nevoie sa fim flexibili mai ales in legatura cu emotiile pe care le experimentam si cu distragerile cu care ne confruntam. Mediul se schimba si e plin cu provocari noi. Insa putem sa ramanem concentrati si dedicati obiectivelor, dorintelor si aspiratiilor noastre. Si sa ne adaptam. Continuu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top