Business Solutions Consultant & Trainer
“Multi oameni cred ca ideile misca muntii. Dar buldozerele misca muntii. Ideile arata unde buldozerele trebuie sa lucreze” – Peter Drucker
Imi place mult acest citat. In primul rand, pentru ca demitizeaza mitul leaderului carismatic.In istorie, vedem ca multi dintre leaderii carismatici au fost nocivi (Hitler, Stalin, Mao), in timp ce alti leaderi au condus prin eficienta. Asta nu inseamna ca nu ajuta carisma – Steve Jobs este un exemplu bun aici, un leader adevarat, carismatic si care a schimbat in bine omenirea.
Dar cel mai relevant mi se pare faptul ca oricine poate avea potentialul de a ajunge un leader. Este un proces care se poate invata, se poate exersa si se poate implementa. Nu oricine stie sa conduca un buldozer, dar oricine ar vrea ar putea sa invete sa il conduca.
Traversam o perioada in care aproape totul in jurul nostru se schimba. Nu cred ca este un moment de reset, cat mai degraba, cum spune Teddy Necula, este un moment de restart, este punctul zero. Este momentul cand ne reinventam, cand invatam intr-un mod greu sa facem lucrurile altfel, sa ne schimbam. Iar schimbarea incepe in primul rand cu noi.
Singura legatura cu leaderii nostri traditionali, in aceasta perioada, este cea care vine, prin 0 si 1 prin intermediul fibrei optice si a undelor radio. Ei nu mai pot avea grija de noi, cum se intampla inainte. Continua sa ne incurajeze si sa fie alaturi de noi atat cat se poate, dar e clar ca acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa ne bazam in primul rand pe noi insine. Este momentul sa scoatem la suprafata Leader-ul din noi.
Cine este Leader-ul din noi? Este persoana care pana nu demult, mergea pe un drum trasat de altii, care facea, mai bine sau mai putin bine, lucrurile pe care altii au decis ca trebuiau facute. Nu este nimic in neregula pana aici, astea au fost regulile jocului pana acum. Dar acum, nu regulile, ci jocul s-a schimbat. Este ocazia unica de a crea noi regulile. De a face lucrurile pe care consideram noi ca trebuiesc facute. Suna greu? Hai sa vedem cum facem asta.
1. Disciplina. Este un moment bun sa ne impunem un program, o rutina. Cu activitati bine impartite: job, invatare, relaxare. Si ne tinem de program si nu ne lasam atrasi de calculatorul din fata 16 ore pe zi, in fiecare zi. Si nici de Netflix. Activitatea ordonata este cea care ne tine in functiune si cel mai important, ne tine capul ocupat cu lucruri practice, pozitive.
2. Investim timp in noi. Timp sa invatam, sa reflectam, timp sa fim cu noi insine. Pana mai ieri nu prea aveam timp de noi, mereu aparea altceva. Acum e momentul sa alocam timp pentru noi. Pentru a face lucruri pe care le-am amanat. Pentru a incerca lucruri noi (nu e nimeni din afara care sa critice ca ceva nu a iesit bine – asa ca e absolut safe sa incerci si sa nu-ti iasa. Mai incerci o data, si inca o data, pana iese.)
3. Implicare. In primul rand, ne implicam in activitatile pe care le facem pentru noi – asta inseamna ca ne concentram la ele, nu ne lasam distrasi. Apoi, ne implicam in relatia cu cei dragi – familie, prieteni – este timpul sa le aratam cat de mult conteaza pentru noi. Si nu in ultimul rand, ne implicam in societate. Cat si cum putem.
4. Empatie. Nu suntem singurii care trecem prin perioada asta. Poate mai mult ca niciodata, este momentul sa aratam ca ne pasa, ca intelegem, ca iertam, ca putem fi buni unii cu alti fara sa asteptam ceva in schimb. Sa fim umani in intreaga complexitate a sensului de uman.
5. Comunicare. Virtual, telefon, un simplu mesaj; un “cum esti astazi?” transmite mai multa energie pozitiva decat orice discurs motivational. Fii proactiv in comunicare, indiferent ca vorbim de business, de familie sau de prieteni.
Cinci lucruri simple care aduc la suprafata Leader-ul din noi. Cinci pasi prin care preluam controlul asupra noastra. Si poate la finalul crizei, vom avea cinci obiceiuri noi, care ne vor face sa fim mai buni, mai eficienti si mai umani. Va suna cunoscut? Poate pentru ca acestea sunt trasaturile principale ale unui Leader. Fii si tu unul, fii Leaderul din tine.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.