Psihologia vanzatorului

Esti carismatic sau ai carisma?

 

Carisma este o trasatura innascuta sau o serie de instrumente si de tactici pe care le poti folosi astfel incat sa iti dezvolti si sa sa emani o atractivitatea sociala fermecatoare?

Ideea este ca oamenii carismatici (fie ca sunt oameni de vanzari sau nu) aleg in mod constient sau involuntar anumite comportamente care ii fac pe ceilalti sa se simta intr-un anume fel. Si aceste comportamente pot fi invatate si perfectionate de oricine.

Cine-ti vine in minte cand te gandesti la o persoana carismatica? Te gandesti la o celebritate, persoana publica, un prieten sau un coleg care-i impresioneaza pe toti? Poate te gandesti ca s-a nascut cu acest dar al carismei si ca tu nu ai talentul sau tipul de personalitate potrivit pentru a fi carismatic. Ce-ar fi daca ai afla ca nu e asa? Ca orice alta abilitate, poti sa-ti dezvolti carisma indiferent cat de nefermecator crezi ca esti. Trebuie sa muncesti la asta, dar cu ambitie si determinare si tu poti sa emani incredere si farmec.

Hai sa vedem trei aspecte care sa te ajute sa fii „mai carismatic”:

  • O combinatie intre prezenta, putere si caldura sufleteasca (in sensul de bunatate) este secretul pentru a emana carisma
  • Pentru a deveni carismatic in mod natural, gaseste-ti stilul personal
  • Starile mentale pe care le ai pot sa actioneze ca piedici in incercarea de a deveni carismatic

Sa luam primul aspect. Pai, in mediul cu din ce in ce mai multe distrageri cauzate de telefoane si de tehnologie, abilitatea de a ramane prezent intr-o conversatie devine din ce in ce mai cautata. Toti vrem ca ceilalti sa ne inteleaga si sa ne asculte. Asa ca daca stapanesti arta de a fi si de a ramane prezent vei iesi in evidenta si ii vei face pe oameni sa se simta auziti. Am amintit puterea in combinatia de mai sus pentru ca in mod natural acordam mai multa importanta oamenilor puternici. Si cand combini puterea cu bunatatea devii super placut, cumva ca un super-erou din filme. De ce? Pentru ca bunatatea ne arata modul in care cineva isi va folosi puterea – lucru care face toata diferenta.

In al doilea rand, nu are sens sa fortezi carisma copiind-o de la altcineva. Fiecare dintre noi este unic si fiecare dintre noi are stilul propriu de carisma. De exemplu, ai putea fi „carismatic prezent si concentrat” – sa ai carisma bazata pe prezenta si pe concentrare. Adica sa te concentrezi asupra celuilalt si sa fii complet prezent in intalnirea, conversatia respectiva, in momentul in care te afli impreuna cu celalat. Apoi, ai putea fi „carismatic vizionar” – cu carisma care sa ii ajute pe oameni sa creada intr-o viziune (Steve Jobs este un exemplu foarte bun aici). Sau „carismaticul bun” – cu carisma bazata pe bunatate, prin care sa ii recunosti si sa ii accepti pe ceilalti (ca Dalai Lama de exemplu). „Carismaticul autoritar” – cu carisma bazata pe autoritate – atunci cand iti etalezi puterea pentru a-i influenta pe ceilalti (cum e Bill Gates de un exemplu).

In functie de personalitate, de situatie si de obiectivul pe care il avem, putem sa adoptam un stil de carisma in concordanta. De exemplu, cand dai vesti proaste carisma bazata pe bunatate e cea mai indicata, pe cand carisma bazata pe viziune si pe autoritate sunt potrivite cand faci prezentare in fata unui public.

Acum, sa vedem cum sa faci sa nu fii propria piedica impotriva carismei. Cei mai mari distrugatori ai carismei sunt in mintea ta. E vorba de indoiala de sine, nerabdarea, supararea, iritarea si asa mai departe. Starea mentala pe care o ai iti influenteaza limbajul corpului, cuvintele, tonul vocii – aspecte care iti pot distruge carisma pentru ca acestea definesc cat de prezent, puternic si bun esti intr-o situatie.

In primul rand, nu dramatiza si spune-ti ca lucrurile nu sunt asa serioase precum le faci tu sa fie. Multi alti oameni intalnesc obstacole similare, asa ca nu trebuie sa te simti lipsit de noroc ca te afli intr-o situatie care nu e buna. In al doilea rand, obisnuieste-te cu disconfortul, adica permite-ti sa ai experiente negative sau sa ai sentimente negative pentru ca tine de natura umana si ca este normal. Apoi, poti sa neutralizezi negativitatea etichetand sentimentele negative si dandu-ti seama ca perceptia sau ca gandurile tale nu reprezinta realitatea si ca sunt distorsionate pentru ca de obicei pecepem doar o mica parte din informatii. Si nu in ultimul rand, poti sa rescrii realitatea. De exemplu, daca ai o prezentare importanta maine si esti nelinistit vizavi de rezultate, ia-ti putin timp, imagineaza-ti si noteaza cateva rezultate ale prezentarii, pornind de la „prezentarea a mers lin” pana la „prezentarea a fost un dezastru”. Descrie-ti modul in care vorbesti, cum arata audienta, reactia lor fata de tine si asa mai departe. Pe masura ce enumerarea creste, anxietatea ta ar trebuie sa scada. Acest exercitiu te ajuta sa intri intr-o stare mentala care sa duca la o performanta mai buna. Asta deoarece creierul are tendinta sa faca confuzie intre imaginatie si realitate.

In concluzie poti fi carismatic. Tot ce trebuie sa faci este sa intri intr-o stare mentala potrivita astfel incat sa afisezi limbajul corporal adecvat si sa practici asta pana devine ceva instinctiv. In orice moment, suntem carismatici pentru ca limbajul corporal exprima carisma.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top