Managementul vanzarilor

De la Salesman la Sales Manager…cum sa te pregatesti pentru a avansa in cariera de vanzari!

 

Probabil ca multi dintre vanzatori isi doresc la un moment dat, dupa ce acumuleaza cat mai multa  experienta, sa faca un pas inainte catre o pozitie de management. Unii dintre noi o facem pentru ca ne dorim sa experimentam, altii pentru ca ne dorim sa impartasim din experienta acumulata, altii pentru ca pur si simplu dorim sa traim pe propria piele si o astfel de experienta si motivele pot continua, in functie de aspiratiile fiecaruia. Pentru ca pana la urma sta in natura umana sa dorim sa evoluam, sa ne dezvoltam, sa avansam…

 

Daca esti vanzator, mai mult ca sigur  iti doresti un castig financiar mai bun, o masina mai performanta, o pozitie care sa iti impresioneze  familia, prietenii, partenerul de viata. Unii dintre noi reusim, altii din nefericire esuam si asta pentru ca, asa cum im place mie sa spun, un bun vanzator nu este neaparat un bun manager, si asta pentru ca daca iti doresti rezultate ca manager trebuie sa intelegi ca nu tu esti cel care va vinde ci echipa ta va trebui sa fie motivata de catre tine sa o faca.

 

Prima greseala pe care o facem atunci cand esuam in pozitia de manager este ca, in continuare facem ce stim noi mai bine, vindem…vindem in dauna pozitiei pe care o ocupam, vindem in locul oamenilor din echipa noastra, vindem ca sa ne asiguram propriul comision, fara a lua in calcul ca, de fapt, un bun manager cu rezultate foarte bune, atat cantitativ cat si calitativ, are nevoie sa faca cu totul altceva – sa conduci o echipa de vanzari inseamna sa fii responsabil de realizarile intregii echipei nu de realizarea obiectivelor la nivel personal.

 

O alta greseala pe care o facem, este ca, dupa ce am fost avansati, mizam in continuare pe faima dobandita ca vanzator si asteptam…asteptam sa vina rezultatele de la sine fara a tine cont ca produsele sau serviciile nu se vand singure…ele trebuiesc promovate si vandute de echipa pe care o conduci, folosind experienta ta si a lor si sub totala indrumare a ta.

 

Cunosc cazuri in care vanzatorii care au ales sa avanseze au esuat si s-au reintors la meseria de vanzator, cazuri in care si-au dat demisia sau au fost “determinati” sa o faca sau orice alt tip de esec…iar acest lucru este foarte neplacut pentru orice persoana care o experimenteaza. Chiar si eu am trecut personal prin ceva asemanator, cand, dupa ce am preluat o echipa de vanzari, am observat ca rezultatele mele nu erau tocmai asa cum ma asteptam eu sau top managementul companiei pentru care lucram. Totusi, diferenta a facut-o faptul ca am observat foarte repede acest lucru si am decis ca mai am de invatat pentru a ajunge acolo unde imi doream sa fiu.

 

A fost momentul in care am realizat ca, pentru a te putea pregati cat mai bine pentru pozitia de manager, in primul rand trebuie sa te dezvolti personal cat poti de mult – acceseaza programe de dezvoltare personala si profesionala, invata cat poti de mult, citeste cat poti de mult, fii in permanenta la curent cu orice noutate aparuta in domeniul tau de activitate sau orice alt detaliu care te ajuta sa evoluezi.

 

 

In general, atunci cand top-managementul companiei in care lucrezi iti propune o avansare in pozitia de Sales Manager, urmareste cateva lucruri de baza:

 

  • Atitudinea – fata de colegi si fata de companie… iar aici, daca imi permite audienta, mi-ar placea sa fac o recomandare care pe mine m-a ajutat foarte mult in a intelege importanta acestei calitati umane…este vorba de cartea lui Jeff Keller – “Atitudinea e totul” pe care va invit sa o cititi…nu veti regreta!

 

  • Integritatea si onestitatea – aceste doua atribute te vor ajuta intotdeauna sa transmiti superiorilor tai si echipei pe care o manageriezi ca se poate baza intotdeauna pe tine, ca esti un pilon cu o fundatie solida pe baza caruia se pot construi rezultate uimitoare;

 

  • Capacitatea de a gestiona situatii si oameni – daca ai aceasta competenta atunci esti capabil sa conduci o echipa si sa iei decizii in momente dificile;

 

  • Ambitia, perseverenta si siguranta ca poti reusi – ca sa ajungi sa atingi succesul este necesar sa fii disciplinat, implicat, perseverent, sa ai o strategie si sa o urmezi si mai ales sa ai rabdare. Rezultatele nu apar peste noapte iar daca echipa ta va observa calitatile tale de leader, te va urma si vei reusi sa imprimi si acesteia atributele de mai sus. Acest lucru va conduce ulterior la rezultate notabile.

 

 

Asadar, daca iti doresti sa atingi succesul ca si manager dupa ce l-ai atins ca si vanzator, ti-as sugera sa te pregatesti pentru asta. Fii atent la cele de mai sus si dezvolta-le…deoarece, cu siguranta fiecare dintre noi, cei care iubim vanzarile, meritam la un moment dat sa reusim si din postura de conducator de echipa.

 

Invata sa faci o prioritate mai ales din dezvoltarea personala, ofera-ti sprijinul colegilor in vanzare (te va pregati pentru viitoarea functie), invata sa vorbesti in fata oamenilor, invata sa ii inveti pe altii sa se dezvolte, fii punctual pentru a primi punctualitate, invata sa iti stapanesti emotiile si nu in utlimul rand, fii o persoana sociabila si plina de entuziasm – vei reusi sa transmiti si asta echipei tale, si cum vanzarile din punctul meu de vedere reprezinta un job de moral, o echipa entuziasta va aduce rezultate entuziaste.

 

Si nu uitati…diferenta dintre un vanzator si un manager este ca primul lucreaza cu produse si servicii pe cand cel de-al doilea lucreaza cu  vanzatori, iar asta necesita pregatire… pentru ca daca nu avem o baza solida, atunci cand vom cuceri culmile nu vom reusi sa ne tinem pe picioare…iar pentru un iubitor de vanzari, esecul nu este o optiune… asa ca, TU esti singura persoana care poate schimba macazul drumului tau in cariera de vanzari, de la Salesman la Sales Manager !!!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top