Managementul vanzarilor

Echipa – adevărul necenzurat

 

Echipa este cea mai importantă”, este motto-ul deceniului dacă nu chiar al secolului. Pentru că suntem ”printre prieteni” îmi acord libertatea de a vorbi degajat, sincer, necenzurat, fără teama unor vizite nedorite la domiciliu.

 

Între noi fie vorba, de unde până unde am ajuns astăzi să acordăm o importanță atât de mare acestui aspect? Haideți să fim sinceri: nu pentru că ne-ar fi lovit iluminarea post-comunistă ci pentru că nu avem de ales! Pentru că oamenii nu mai acceptă ce acceptau în trecut și pentru că există alternative suficiente pentru ei, iar o afacere nu poate funcționa fizic fără echipă! Deci acesta este motivul logic pentru care echipa este esențială în zilele noastre.

 

De ce credeți că este important să cunoaștem motivul pentru care s-a ajuns la o importanță atât de mare acordată echipei? Pentru că de aici pornește comportamentul ulterior al managementului.

 

Care este adevărul necenzurat despre echipă? Sumarizez printr-o frază, aproape celebră:

”La noi, echipa este cea mai importantă! Vino în echipa mea”.

 

Este într-adevăr ingrat să depui atât de mult efort într-o direcție, iar apoi tot efortul să fie spulberat de un singur cuvânt folosit fără rea intenție, dar acesta arată realitatea din spatele cuvintelor potrivite. Când spun realitate mă refer la ce am spus adineauri: am ajuns să prețuim echipa pentru că nu se mai poate altfel. În cazul exemplificat, așa cum bănuiesc că ați observat deja, acel cuvânt aparent inofensiv care anulează bunele intenții transmise anterior este cuvântul mea”.

 

Acest  ”mea” confirmă că substantivul comun ”echipa” a ajuns atât de important azi pentru că nu se mai poate altfel. Și nu în urma unui proces de gândire, conștientizare, analiză, asumare a managerului. Din această cauză implementarea lui, a substantivului, pune atât de multe problemele managerilor. Pentru că este forțată, nu vine dinăuntrul persoanei.

 

Prin urmare, dacă este ceva ce pot transmite ca mesaj, din experiența mea umilă de manager, este că pentru a înțelege cu adevărat importanța echipei dincolo de faptul că te arde la buzunar, este nevoie de foarte mult efort.

 

Nu mint când spun că am pierdut ani până am ajuns să înțeleg importanța echipei. Ani lungi și grei pentru ambele părți. Atunci când nu înțelegeam importanța echipei, comportamentul meu era direct proporțional cu acest crez iar energia echipei era bineînțeles conectată la toate acestea. Într-un cuvânt dezastru, nervi și frustrări întinse la maxim.

 

Schimbarea: surpriză la capitolul performanță și rezultate

Trezirea, adică conștientizarea a ceea ce înseamnă într-adevăr să fim o echipă a adus și efectele:

  • Într-adevăr relațiile dintre noi s-au îmbunătățit considerabil
  • Într-adevăr echipa a început să lucreze mult mai mult împreună
  • Într-adevăr am putut să concepem proiecte, campanii, experimente pe care nu le-am fi putut încerca niciodată în vechea variantă de lucru
  • Într-adevăr am putut trece mai bine și mai ușor peste schimbările care au apărut în domeniul nostru comparat cu echipele care nu aveau această coeziune și maturitate
  • Într-adevăr noi aveam cea mai mare rată a retenției de personal dintre toate echipele
  • Într-adevăr dintre toate echipele, seriozitatea și implicarea oamenilor din echipa noastră erau de departe cele mai pozitive
  • Însă rezultatele nu s-au îmbunătățit considerabil, dar într-adevăr s-au stabilizat! Adică erau mai constante, mai predictibile, parcă mai ușor de atins. dar nu neapărat mai mari!

 

Spun toate acestea, pentru a transmite faptul că munca în echipă în adevăratul sens al cuvântului nu aduce neapărat o creștere substanțială în cifre. Însă le poate face mai predictibile, constante, cu mai puțin efort și energie negativă, într-un cuvânt face munca mult mai plăcută și mai satisfăcătoare!

 

Dacă aceste lucruri au sens pentru voi, atunci fără îndoială că merită să învestiți în echipă în adevăratul sens al cuvântului (echipa noastră versus echipa mea).

 

Gânduri bune,

L.E.E. | Loredana Elena Egri

 

(Pentru cei interesați de proces, care vor să știe CUM am făcut să îmi schimb percepția către una orientată către echipă, spun foarte pe scurt istoria, fără intenția de a aduce focus înspre persoana mea, dar poate experiența mea dureroso-rușinoasă chiar poate fi de folos cuiva: foarte multă investiție în pregătire și conștientizare personală ( când spun multă mă refer că timp de 10 ani am avut un ritm constant de efort de la 07 am la 24.00pm, care nu se oprea în weekenduri, iar concediile nu depășeau 4-5 zile legate, excepție fiind luna de miere, unde am făcut o pauză de vreo 3 săptămâni). În acest timp am citit tot ce se putea, am participat la toate întâlnirile, evenimentele, cursurile posibile și nu în ultimul rând am apelat la oamenii de la care am văzut că pot învăța). Toate acestea pentru a îmi vedea greșelile, apoi pentru a le putea recunoaște dezinvolt în fața echipei, apoi pentru a vedea partea bună a fiecăruia dintre ei și nu în ultimul rând pentru a mă putea adapta pe nevoile fiecăruia. Bineînțeles, consecința firească a acestor schimbări a fost că am început să lucrăm ca echipă și nu ca un grup de individualități în competiție. Iar efortul a meritat fără urmă de îndoială!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top