No fancy titles just: Passionate about people, knowledge, evolution.
Rolul managerului român nu se mai rezumă doar la generarea de rezultate. O componentă importantă a activității unui manager a ajuns și aceea de ”educator” al unor caractere incomplet formate în mediul social românesc.
Iar atunci când rolul managerului nu se mai rezumă strict la generarea performanței, ci la învățarea personalului: ce înseamnă un loc de muncă, respectarea programului, respectarea colectivului, implicarea și inovarea la locul de muncă, faptul că fișa postului nu poate include absolut toate sarcinile angajatului (iar înșiruirea poate continua), deja lucrurile se complică.
Rolul managerului român este mai complex decât niciodată. Acesta este forțat să treacă tot mai des în postura unui fin psiholog, pentru a motiva resursa umană în a genera rezultate bune pentru companie.
Despre motivație
Aceasta este de două tipuri: intrinsecă – este cea care pornește din interiorul individului (având un caracter puternic și de durată) și extrinsecă (fiind cea care este stimulată din exterior, având un puternic caracter variabil și discontinuu).
Societatea românească funcționează, în marea ei majoritate, pe motivație extrinsecă. Așadar individul care de mic a fost învățat pe principiul ”dacă X – primești Y” va ajunge cu greu în postura unui angajat capabil de automotivație (care să depună efort chiar și în lipsa unei recompense).
Partea frumoasă în motivația externă este că e ușor de realizat: ”cu un bonus, sau o laudă ai rezolvat ceva”. Partea întunecată ar fi faptul că e de scurtă durată și uneori crește în rezistență (persoana va dori tot mai mult). Partea și mai provocatoare pentru managerul român este că oamenii sunt diferiți, așadar fiecare individ va reacționa la un alt stimul motivațional (unii la stimulente financiare, alții la laude, alții la recunoașterea contribuției, etc).
Angajatul nu are motivația necesară și e necesar ca managerul ”să tragă mereu de el atunci când motivația internă lipsește, iar motivația externă este neadaptată la nevoile acestuia.
Înțelegerea motivației și aplicarea eficientă a acesteia necesită fără îndoială un efort considerabil, însă efortul merită depus deoarece potențialul oamenilor noștri este imens. Cu atât mai mult cu cât el nu a fost valorificat de către societate așa cum am menționat la începutul acestui articol. Așadar cu cât înțelegem mai bine aceste mecanisme, cu cât vom ajunge să înțelegem mai bine ce îi motivează pe oamenii noștri, cu atât mai mari vor fi rezultatele pe care noi le vom genera prin intermediul acestora.
Mult succes în toate,
Loredana
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.