Negociere

Cum îți influențează personalitatea stilul de negociere. Negociezi așa cum ești? (partea a II-a)

 

Așa sunt eu” și pace? Cum să negociezi mai bine, indiferent de stilul tău în negociere

În primul articol al acestei serii (Cum îți influențează personalitatea stilul de negociere. Negociezi așa cum ești? (partea a I-a) ), am inventariat 5 tipologii mari de negociatori, în funcție de stilul preferat și predispoziția naturală spre o anumită trăsătură de personalitate. Conform modelului propus de Richard G. Shell, am identificat astfel: negociatorul cu predispoziție spre competiție, colaborare, compromis, eschivare și conciliere.

Toate aceste tipologii trebuie luate cu moderație. Ele sunt niște extreme și niciunul dintre noi nu se identifică 100% cu un singur profil. De asemenea, nu putem spune că unul e mai bun decât altul și nu acesta este rolul lor cu siguranță. Depinde de multe aspecte: de context (singur sau în echipă), de relația cu cealaltă parte (caldă sau rece) și de tipul de negociere (negociere tranzacțională sau relațională/ pe termen lung).

Iată ce putem face, ținând cont de stilul nostru în negociere.

Fii conștient de ce stil de negociere ai

            Personalitatea îți influențează cu siguranță stilul de negociere. E un fapt. Ce poți face, în primul rând, este să fii conștient de carateristica ta dominantă. Unul dintre instrumentele prin care poți face asta este chiar modelul lui Richard G. Shell, referitor la stilurile de tocmeală.

Evaluează în ce rol ești mai potrivit ca negociator

            Apoi, e important să-ți dai seama și ce tipologie este cel din fața ta. Pornind de aici, poți să vezi dacă ești persoana cea mai potrivită să poarte o discuție cu el sau dacă mai bine iei pe altcineva cu tine, care să echilibreze situația.

Îndreaptă-te spre zonele în care ești mai productiv în negociere

            Un curs de negociere nu îți poate schimba personalitatea peste noapte, e adevărat. Și nici nu ar fi neapărat de dorit. Mai degrabă concentrează-te pe zonele tale forte, pe ceea ce îți aduce avantaje și pe ariile în care poți contribui cel mai mult într-o negociere.

Dacă simți că stilul de negociere îți afectează rezultatele pe termen lung, lucrează la abilități

Desigur, a te îndrepta spre zonele în care te simți cel mai confortabil nu înseamnă în niciun caz să te culci pe-o ureche. Mai ales dacă îți dai seama că stilul de negociere îți afectează interesele și rezultatele pe termen lung într-un mod decisiv, e bine să începi să lucrezi la abilități.

            Evaluează-te constant și ieși din când în când din zona ta de confort

            Eimportant să ieși din zona ta de confort. Dacă ai o tipologie de negocieri în care crezi că ești foarte bun, îndreaptă-te și spre situațiile opuse și vezi dacă există diferențe extrem de mari între cele două contexte. Dacă ceea ce te face bun într-o situație te face dezastruos în alta, atunci e indicat să explorezi transformări mai profunde.

***

Testează. Cunoaște-te. Observă-te. Valabil în general, indiferent de ce ai face și, mai ales, valabil în negociere, ca punct de pornire spre îmbunătățirea abilităților.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top