Instrumente pentru vanzatori

Cum am vândut în 11 septembrie?

 

Septembrie marchează fără doar și poate începutul tuturor lucrurilor în rândul elevilor. În septembrie începe școala. Încep temele, orele, testele, răspunsurile incerte date-n grabă, emoțiile. Începe “calvarul”…

Vine dorința de schimbare, de îmbunătățire, de dezvoltare. Vine siguranța de sine și promisiunea avansării, promisiunea notelor mari, promisiunea seriozității, promisiunea abstineței de la chiul, promisiunea unei mai bune colaborări profesor-elev etc.

Și aici dați-mi voie să mă las pradă emoțiilor care nu mai contenesc și să vă înșirui gândurile mele cu o seară înaintea începerii noului an școlar:

Dacă tu începi, o fac și eu

M-am gândit să aleg ziua de azi pentru a-i oferi sufletului meu posibilitatea de a întreprinde o călătorie fascinantă…o călătorie care nu e marcată de o destinație prestabilită, o călătorie liberă, nebună, visătoare-așa ca mine… Mi-am permis să-i ofer frâu liber imaginației mele și sunt încrezătoare că-mi va sluji în drumul pe care l-am ales.

Dacă tu începi, o fac și eu. Astăzi scriu pentru prima data, aici. De ce azi? Pentru că azi reprezintă un nou început în viața Ta, un nou capitol ce așteaptă să fie citit, înțeles, hrănit…un capitol ce așteaptă să-i atașezi pagini scrise, colorate.

Tu te vei trezi mâine dimineață, vei constata imposibilitatea de a-ți ține ochii deschiși, vei înjura și îți vei dori să te arunci înapoi în pat…vei realiza că e cu adevărat prima zi din noul an școlar, asta după ce vei suporta rugămințile mamei care te sfătuiește acum să mergi mai repede la culcare.

Îți vei lua pe tine exact acele haine pe care ți le pregătești acum, pentru că vrei să creezi o impresie bună, vrei să te simți bine! și-ți pasă…

Îți pasă pentru că te aștepți să fii asaltat(ă) de îmbrățișările prietenești ale colegilor, să le spui cât de greu îți vine să crezi că s-a terminat vacanța, îți pasă pentru că știi că vei continua să mănânci pe ascuns în timpul orei, să-ți ceri voie pentru a merge la “toaletă”, să trimiți mesaje pe sub bancă, să vezi în fiecare zi chipul acela blând, ochii aceia expresivi și mari pe care i-ai părăsit acum 3 luni.

Îți pasă pentru că oricum vei chiuli de la orele “nașpa” care nu sunt tocmai pe gustul tău, vei asculta muzică la căști sau vei încerca să ignori cantitatea “nevaloroasă” de informație care-ți gâdilă timpanul… “Cât mai e până la pauză?” Probabil constituie una dintre întrebările Tale preferate… și ce poate fi mai măgulitor, mai efemer decât sunetul clopoțelului?!

Începe un an școlar în care vei face tot posibilul să-l convingi pe “ăla din ultima bancă” să vină și el în excursie, pentru că în excursie se merge sub formă de grup organizat și faptul că vei alerga să-ți ocupi locul cel mai din spate al autocarului îți face inima să tresalte de bucurie…excursiile sunt organizate de profesorii Tăi, ei își asumă o responsabilitate ridicată pentru a-ți oferi ție o bucurie, ei se bucură o data cu ține și-și doresc să va întoarceți pe băncile școlii ALȚI oameni, mai uniți, mai buni, mai puternici!

Ce frumos că Tu vei avea parte de toate acestea începând de mâine! Eu nu… Tu poți încă să schimbi mentalitatea colegilor tăi, poți să te bucuri de anii de liceu, poți să te joci, poți să râzi, poți să alergi pe coridoarele interminabile și să fii mândru că ești acolo.

Profită! Simte! Sunt 4 ani, atât.

Cu nostalgie,

fost elev fericit al unui liceu orădean.

Revenind la oile noastre, căci nici cartea asta nu are se vândă singură… Mi-am luat 35 de secunde pauză de la goana mea nebună din librărie și m-am întrebat: Ce naiba să fac fain pentru ca începutul anului școlar să fie un motiv de super-bucurie pentru elevii ăia bătuți de soartă care nu au niciun chef să-și miște fundul pe ploaia asta, în semi-frigul dimineții, când luna-i încă pe cer și nici cocoșilor de oraș nu le vine-a da deșteptarea?!

Știu! Fac un eveniment special pentru ei! Fac ceva fain pentru ca ei să se simtă răsplătiți pentru efortul de a onora cu prezența prima zi de școală. Îi fac să se simtă importanți, pentru că sunt importanți. Vând bucurie!

Intru pe pagina librăriei, creez evenimentul, ofer titlu atractiv-simplu-scurt, setez data, specific detaliile:

Din 11 septembrie, te aşteptăm alături de colegii şi prietenii tăi la noi în librărie!

Sus, la etaj, îţi punem la dispoziţie măsuţe, scaune, pixuri, creioane colorate, foi albe, semne de carte şi ceva dulce pentru o doză de energie, TOATE pentru a-ţi putea rezolva liniştit treburile legate de şcoală! 

Vino după ore într-un mediu fain, relaxant şi tineresc, fă-ţi temele, rezolvă-ţi exerciţiile şi povesteşte-le prietenilor tăi peripeţiile trăite la şcoală!

Nu uita să treci înainte pe la casa de marcat pentru a-ţi înmâna un ecusonul…

Da, poți transforma ideea unui nou început de școală în ceva super! Poți crea mediul oportun socializării, poveștilor, ideilor noi.

Poți determina elevii șă-și dea întâlnire în librăria ta, în magazinul tău pentru că tu îi primești cu drag și le permiți să-și verse of-urile acumulate, să se consulte, să-și facă planuri, să intenționeze să pună țara la cale. Le dai voie să se simtă bine. Este tot ceea ce-și doresc.

De ce să le oferi și condițiile necesare desfășurării activității? De ce să dai din foile tale albe, din pixurile tale niciodată destule, din creioanele tale cumpărate special pentru ei? Pentru a-i face prietenii tăi, pentru a te face plăcut, iubit. De ce să te faci plăcut și iubit? Pentru că oamenii, indiferent dacă sunt prichindei sau adulți cumpără numai de la oamenii pe care-i plac.

De ce să inveștești în ecusoane când tu de abia ai hârtie igienică la baia de serviciu? Pentru a-l face pe elevul ăla să se simtă apreciat. Ecusonul îi va oferi o nota de seriozitate, o senzație de apartenență, un statut. Și, desigur, pentru că va arăta tutoror prietenilor ce are el și toată gașca aia va dori același lucru. Și unde poate primi și gașca aia același lucru?

La tine! Exact acolo unde se vor întoarce și mâine și poimâine și data viitoare. La tine!

Și cum fac credibilă toata chestia asta?

Mă laud pe facebook. Pun poze pe facebook, creez descrieri atractive, reale, simple. Arăt lumii cum poate o mână de oameni să se simtă bine muncind, socializând, dezbătând idei. Distribui. Dau sfoară-n țară, povestesc și altora și las să fie povestit. Îmi sun prietenii care au frați mai mici la școală, rudele, vecinii.

Oo, păi trebuie neapărat să mă implic în halul ăsta? Nu se poate mai simplu?

Ba da, sigur că se poate mai simplu. Mai simplu, mai puțin, mai ieftin, mai sărac, mai fără clienți, mai fără vânzări și mai fără profit. J

Tu cum ai vinde în 11 septembrie?

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top