Psihologia vanzatorului

Cand dam de greu

Profesia de vanzator este, cu siguranta, bantuita de esecuri mai mult decat orice alte meserii. Esecurile zilnice sunt un mod de viata uzual al oricarui om de vanzari. Repartitia lor nu este, totusi, uniforma. Sunt zile in care totul iti iese si sunt zile in care nimic nu merge. Ce e de facut? Cum sa supravietuim in profesie dar mai ales in viata, sirului neintrerupt de corectii pe care ni-l aplica viata?

In vremuri grele trebui sa tinem capul sus. La ce ne-ar folosi sa mergem cu fruntea plecata si cu umerii cazuti? Cand suntem la ananghie, asa cum ne invata si sfintii inchisorilor comuniste, trebuie sa ne cream in minte viata noastra asa cum ne-ar placea sa fie si nu asa cum ne este frica ca ar putea sa devina.

Cand dam de bucluc trebuie, intai de toate, sa intelegem de unde ni se trage. Si daca am facut asta putem inceta sa facem ce faceam gresit pana atunci, ca sa nu mai repetam buclucul. Da, e nasol daca ne ies analizele proaste dar trebuie sa folosim aceasta atentionare a corpului nostru ca sa ne schimbam modul de viata: mai multa miscare, mai multa hrana sanatoasa, mai putin stat la televizor si pe tableta. In acest fel mintea, trupul si spiritul nostru se vor simti mai bine si vor functiona mai bine. Asta nu se va intampla peste noapte, actiunile presupuse pentru a inversa trendul curent trebuind a fi exersate zilnic, pe perioade intinse de timp.

Intr-un cuvant, daca ni se intampla, la un moment dat, ca valorile colesterolului, trigliceridelor si glicemiei sa se situeze in zone periculoase, putem avea doua abordari. Fie le consideram un semn de bunavointa al destinului care ne semnaleaza ca ar trebui sa o luam in alta directie cu viata noastra, experimentand astfel binecuvantarea unui trai sanatos. Fie le consideram o avanpremiera a infarctului, a atacului cerebral si a diabetului, o manifestare a unui destin potrivnic.

Da, in acest moment, astfel de rezultate ale analizelor pot fi considerate infrangeri. Dar putem converti aceasta infrangere intr-o oportunitate de a incepe sa actionam spre propriul nostru bine. Nu trebuie sa ne socotim victime ale destinului si asta pentru ca destinul nostru este, in mare masura, rezultatul obiceiurilor, alegerilor si actiunilor noastre. Schimbandu-ne modul de a gandi, ne schimbam modul de a actiona. Schimbandu-ne modul de a actiona ne putem fauri obiceiuri noi, mult mai dezirabile pentru starea noastra de bine.

Exemplul de mai sus este legat de pierderea starii de sanatate dar el poate fi extrapolat lesne si in cazul altor pierderi. Fie ele materiale (bogatii, pozitii sociale, proprietati), sociale (pierderea unei prietenii) sau spirituale (pierderea credintei).

Daca ne place sa ne credem buricul pamantului ne va fi foarte greu sa intelegem ce ne-a lovit. De asta trebuie, atunci cand ne-o luam, sa  inlocuim orgoliul si obraznicia cu umilinta si buna cuviinta. O astfel de transformare ne va insanatosi relatiile cu oamenii din jurul nostru si ne va ajuta sa ne auto-evaluam sincer pentru a identifica slabiciunile care ne-au adus infrangerea.

Orice esec ne poate intari vointa doar daca acceptam ca, de fapt, el este o provocare de a actiona cu o mai mare straduinta in a realiza ceva si nu este un semnal ca trebuie sa incetam sa incercam a mai realiza acel ceva. Acesta este poate cel mai important castig pe care trebuie sa il extragem dintr-o corectie pe care ne-o aplica viata, el tinand exclusiv de felul in care reactionam. Iar felul in care reactionam tine exclusiv de noi. Deci, e de bine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top