Interviuri

Interviu cu Lorant Sas | Director General Teraglass

 1. Vezi rolul tau mai mult ca un strateg concentrat pe big picture sau mai mult ca un manager hands-on?

Acopar ambele zone, atat de strategie cat si de executie. In perioada aceasta este necesar sa fiu mai mult hands-on.

 1. Poti sa imi dai un exemplu in care ai fost implicat in mod special in partea de executie?

Sunt implicat in programul de investitii, vizitez furnizorii, particip la alegerea furnizorilor, alegerea utilajelor. Merg la clienti atunci cand situatia o cere.

 1. Cum stii ca decizia strategica pe care ai luat-o este corecta?

Decizia este pe jumatate corecta daca este bine fundamentata. Evaluarea obiectivelor pe parcurs si la final iti va spune daca ai luat o decizie corecta. Este important sa faci permanent evaluari pe parcurs si sa dai dovada de adaptabilitate in situatiile neprevazute .

 1. Cat timp petreci sa dezvolti lideri in organizatia ta?

Dezvoltarea liderilor in organizatie se afla in topul obiectivelor strategice ale companiei. Procesul este continuu, nu poate fi delimitat ca si timp alocat.

 1. Cum definesti succesul personal?

Succesul este “sa-ti faci viata asa cum vrei tu”.Consider ca restul este un simplu miraj. Daca reusesc sa ma bucur cu autenticitate de momentul prezent, atunci inseamna ca am succes .

 1. Cel mai mare role model? Cum ti-a impactat viata?

Viata mi-a fost impactata de-a lungul timpului de mai multe persoane.Unii au fost fostii mei colegi si manageri, altii au fost membri din familie. De la fiecare am avut ceva de invatat. Am avut in jurul meu si modele din categoria “asa NU”(si de la ei se poate invata cate ceva). Uneori fiul meu de 9 ani imi da lectii de viata. Fostii mei manageri au inflentat puternic parcursul meu in momentele in care au avut incredere in mine si mi-au atribuit responsabilitati pe care la acea vreme nu as fi crezut ca le pot indeplini. Atunci, termenii “disconfort”,”durere”.”suferinta”mi-au devenit profesori ai dezvoltarii personale. Le multumesc cu ocazia asta.

 1. Regrete?

Fara regrete. Din intamplarile trecutului nu avem decat sa invatam si sa luam deciziile corecte in prezent si viitor. Atat si nimic mai mult.

 1. Ce s-a schimbat in vanzari in ultimii 10 ani?

S-a schimbat in primul rand clientul. Clientul este bine informat, are o mentalitate schimbata. Clientul azi nu mai este focusat doar pe natura produsului, este interesat mai mult de scopul pe care-l are produsul.

Oamenii de vanzari trebuie sa fie experti care sa prezinte solutii la probleme clientului, sa-l ajute in luarea celei mai bune decizii.

 1. Ce-l face pe un om un bun manager?

Performanta echipei sale. Bunul manager construieste un mediu unde oamenii pot avea succes.

 1. Daca ai la angajare doi candidati egali, cum decizi pe care il angajezi?

In conditiile pietei fortei de munca de astazi, i-as angaja pe amandoi. Sunt atent la micile detalii, la felul cum strange mana, la pozitia corpului, daca refuza sau nu cafeaua sau paharul cu apa pe care-l ofer. Prefer colegi cu potential, pe care sa-l poti modela.

Atitudinea, de asemenea, poate face diferenta .

 1. Cea mai mare provocare pentru tine ca lider?

Provocarea de a invata continuu, sa invat mai mult, sa ma upgradez, provocarea de a face lucrurile sa fie mai bune.

 1. Ce resurse ai recomanda pentru cineva care vrea sa devina un sales leader / manager ?

Traininguri si multa munca. Seriozitatea si disciplina muncii nu pot decat sa aduca respectul colegilor. Recomand, de asemenea, sa-si depaseasca atributiile si sa-si ajute colegii, sa treaca dincolo de atributiile din fisa postului si sa facamai mult decat se asteapta de la el. Sa fie proactiv, sa inteleaga problemele, sa caute si sa gaseasca solutii pentru a evita agravarea situatiilor.

O alta resursa sunt colegii si sefii. Ei sunt criticii. Trebuie sa accepte criticile si sa invete din ele.

 1. Ce faci tu ca sa te dezvolti ca leader?

Evaluez si invat. Evaluez permanent , fara feedback nu se poate ajunge la progres rapid. Prin traininguri imi perfectionez  abilitatea de a vorbi in fata grupurilor de oameni.

 1. Un sfat pentru cineva aflat pentru prima data intr-o pozitie de leadership / management?

La fiecare pas sa aiba in fata “imaginea de castigator”, sa pastreze viziunea si motivatia personala si a echipei, sa fie pregatit sa faca ajustari si adaptari constante ale mediului in care functioneaza compania.

Foarte important este sa ramana conectat la realitate si ”cu picioarele pe pamant”.

 1. Care este partea care iti place cand vine vorba de condus oameni?

Nu exista satisfactie mai mare ca atunci cand lucrezi la constructia unei echipe si iti reuseste. Este incantator cand cineva iti impartaseste o viziune si trage cot la cot cu tine. Daca la priceperea echipei mai adaugi bunavointa si pasiune, randamentul este garantat.

 1. Care este viziunea ta despre training? Sales training?

“Cu cat stii mai mult cu atat iti dai seama ca stii prea putin.”

Cel mai bun sfat pe care-l pot da oricui, indiferent din ce mediu provine, varsta pe care o are, de cat de putin timp are, este sa invete. Sa invete continuu. Training-urile antreneaza potentialul, dezvolta, modeleaza si formeaza.

Lev Tolstoi a spus ”Fiecare dintre noi se gandește cum sa schimbe lumea, dar niciunul cum sa se schimbe pe sine!” Training-ul este un instrument important pentru o schimbare de sine.

 1. Cat de des te intalnesti cu echipa ta?

Zilnic, de cateva ori pe zi.

 1. Cum ii motivezi pe oamenii tai?
 • Ma concentrez pe rezultate, nu neaparat pe metoda.
 • Il las pe fiecare sa faca treaba cum poate el mai bine, in felul lui.Ma straduiesc sa le acord incredere si respect.
 • Incerc sa il inteleg pe fiecare si sa aflu care sunt nevoile lui la un moment dat
 • Le apreciez munca.
 • Incerc sa ii fac sa simta ca fac parte din echipa.
 1. Cum arata o zi obisnuita de lucru din viata ta?

La prima ora fac un tur in sectiile de productie, ma intalnesc cu colegii, discutam problemele zilnice. Ziua continua cu citire mail-uri, verificare agenda zilnica, scurta revista presei economice si de specialitate, intalnire cu colegii din celelalte departamente, trimis mail-uri, telefoane, intalnire cu furnizori, intalnire cu clienti, mail-uri, telefoane, agenda zilelor urmatoare.

 1. Iti aduci aminte prima vanzare?

Da. Aveam 9 ani. Am vandut o revista de benzi desenate “Rahan”. Am primit la schimb o  revista -Pif, un poster cu Sandra si o inghetata Polar.

Daca e sa ma refer la o vanzare mai “serioasa” atunci m-as duce inapoi in anii de criza, cand in 24 decembrie la ora 16 (era deja concediu de sarbatori) a aparut in curtea companiei un domn care dorea sa achizitioneze materiale pentru o investitie foarte mare. Deoarece la acea ora era doar portarul si cu mine in companie, am discutat despre solutii tehnice mai bine de ora si l-am convins sa revina dupa concediul de iarna.

A revenit si s-a facut vanzare. De atunci ne-am revazut de cateva ori.

 1. O carte pe care ai fi vrut tu sa o scrii?

J.K.Rowling- Seria Harry Potter

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top