Training de vanzari

AȘA DA, AȘA NU ! Vânzările tale pot să crească într-un ritm rapid dacă faci aceste 8 ajustări mici !

 

Care tip de limbaj influențează cel mai mult mesajul pe care vrei să îl transmiți? Ce zici? Așa-i că e o întrebare simplă dar bună ? Și sunt sigur că știi răspunsul: limbajul non-verbal.

 Iată o definiție mega simplă a vânzării – pe care eu o ador – vânzarea reprezintă transfer de încredere și entuziasm. O vânzare reușită se referă într-adevăr la încrederea pe care o transmiți interlocutorului. Dacă potențialii clienți au încredere în ceea ce spui, șansele sunt mult mai mari că ei să acționeze în urma recomandărilor tale (și  să cumpere). Dacă nu au încredere în tine, chiar și cele mai bune recomandări vor fi în zadar.

 Ține cont de acest ghid de limbaj non-verbal pentru a transmite încredere și pentru a câștiga mai multe vânzări atunci când interacționezi cu potențialii clienți.
ÎNDRĂZNEȘTE: Să ai o postură puternică 
 Acesta este poziția iconică a super-eroului (cu picioarele ușor depărtate și gesturi ample), iar cercetările au arătat că o astfel de postură efectiv ne încarcă cu energie. În plus, cercetările arată că o poziție de putere nu numai că îi face pe alții să ne perceapă ca fiind increzători și puternici, dar de fapt ne face pe noi să ne simțim așa, deoarece crește nivelul de testosteron, în timp ce scade nivelul cortizolului (hormonul de stres).

 EVITĂ: Să stai cu brațele sau picioarele încrucișate 
 Myth Buster Moment: Ai crezut vreodată că oamenii care stau cu brațele încrucișate se închid în ei și nu mai sunt atenți la informație? Sunt sigur că tu nu ai crezut asta, dar în mod cert ai un prieten/ă care ți-a spus asta. Ei bine, realitatea este că gestul brațelor încrucișate reprezintă de fapt căutarea zonei de confort și este similară unei îmbrățișări pe care ne-o oferim singuri. Data viitoare când interacționezi cu o persoană și ea adoptă această poziție, nu te dezarma. Dacă încă e prezentă în dialog, face contact vizual și/sau pune întrebări, nu înseamnă decât că acea persoană se încarcă cu energie.

 Acestea fiind spuse, te încurajez să NU stai mereu cu brațele și picioarele încrucișate pentru că interlocutorul poate deveni ușor reticent. Când îți încrucișezi brațele, semnalezi defensivitate și te distanțezi de oricine vorbește. Când încrucișezi picioarele, semnalezi  că ești nerăbdător.

 Și pentru că sunt sigur că vrei să procedezi ca vânzătorii de top, te încurajez să oglindesti non-verbalul interlocutorului, inclusiv  încrucișarea brațelor și/sau a piciorului – atunci când este cazul – .

 ÎNDRĂZNEȘTE: Să faci contact vizual 
 Contactul vizual cu ochii interlocutorului îți intăreste legătura emoțională și arată respect, încredere și putere. Când vorbești cu un grup de oameni, asigură-te că faci contact vizual cu fiecare persoană. Vei vedea că toată lumea va fi mai interesată de ceea ce ai de spus.

 EVITĂ: Să privești insistent
 Uneori, încercarea de a menține contactul vizual poate deveni prea intensă și oamenii se simt inconfortabil. Pentru a evita acest lucru, utilizează regula de 5 secunde: te uiți direct în ochii interlocutorului pentru 5 secunde 🙂
ÎNDRĂZNEȘTE: Să zâmbești constant și chiar să râzi (când este cazul) 
 Zâmbetul este un instrument excelent în obținerea încrederii și a acceptării de la ceilalți. Acesta arată că ești o persoană pozitivă care îi poate face pe ceilalți să se simtă confortabil cu privire la ceea ce spui. O modalitate foarte bună de a crea o conexiune cu cineva este să râzi impreună cu el/ea. Cu toate acestea, cheia este să iei temperatura conversației pentru a identifica corect oportunitea de a face o glumă.

 EVITĂ: Să îți freci palmele, fața sau gâtul 
 Frecarea palmelor, feței sau gâtului este semnul universal pentru anxietate și stres. Dacă dovedești că TU nu ai încredere în tine, alții își vor pierde de asemenea încrederea în tine.

 ÎNDRĂZNEȘTE: Să menții o poziție corectă 
 Umerii lăsați arată că ești demoralizat. Stai drept, cu pieptul ușor înainte, pentru a adăuga câteva centimetri la inăltimea ta și să fii luat în serios. Intră în scenă primul punct din lista noastră: ÎNDRĂZNEȘTE Să ai o postură puternică 

 EVITĂ: Să ai o strângere de mână slabă 
 O strângere strânsă (moderat) de mână înseamnă că ești o persoană puternică și toată lumea vrea să aibă parteneri de afaceri puternici.

 Amintește-ți acest ghid la următoarea întâlnire cu un client și observă modul în care se schimbă percepția acestora. Vânzările tale pot să crească într-un ritm rapid dacă faci aceste mici ajustări ! 
P.S. 1. Dacă vrei să parcurgem împreună  diverse exerciții, strategii de comunicare și provocări, te invit în ACADEMIA DE CUVINTE. Accesul este (aproape) gratuit și ne găsești aici : https://www.facebook.com/groups/vanzatoridetop/ 
P.S. 2. Dacă te ocupi de o echipă de vânzători și simți nevoia să duci lucrurile la nivelul următor, scrie-mi. Cred că te pot ajuta să îți îndeplinești mai multe obiective 🙂 
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top