Instrumente pentru vanzatori

Telefonul si minutul de la baie…

O chestie care nu imi da pace in ultima vreme, cum e mai bine sa tin activat serviciul de apel in asteptare sau nu?

Chestia asta cu telefonul mobil care se afla in permanenta in mana proprietarului si care se presupune ca de aia si-a luat mobil ca sa raspunda la telefon indiferent de momentul din zi pare sa fie pe cat de folositoare in anume cazuri pe atat de enervanta in altele.

Am observat de ziua sotiei… eram pe drum, telefonul ei pe pornit pe o waze … si evident suna lumea sa ii ureze tot felul de chestii.

Fiind folosit pentru navigatie era nasol sa sune – ca in legile lui murphy in cel mai nefericit moment posibil. Cred ca este un simt special al prieteniei, ca suna telefonul taman cand madam astepta instructiuni de navigatie in sensul giratoriu sau in intersectie.

Am mai facut o observatie, ori nu suna nimeni cate o ora sau doua ori se suprapuneau catre doua , trei sau chiar patru apeluri in acelasi timp. Nu stiu cum reuseau sa se organizeze in halul asta oameni care nu se cunosteau intre ei.

M-am uitat la ceas, incercand sa definesc un model – ore fixe, la fara 10 cand au iesit din sedinta.. etc… nimic! fiecare dupa capul lui.

In timp ce vorbea cu unul, mai vedeam pe ecran macar unul sau doi sunand.

Si mi-am amintit ca eu mi-am dezactivat apel in asteptare. asta dupa ce intr-o zi, cand eram intr-o conferinta telefonica si am primit un apel de la un client. nu puteam sa ii raspund – m-am gandit initial ca il sun mai tarziu… dar insista; i-am trimis acel sms cu te sun mai tarziu sunt in sedinta… no way, omul a insistat sa ma mai sune de vreo cinci ori!

La final un sms extrem de nervos si imperativ ca sa sun imediat.

Am terminat conferinta si da, omul avea o urgenta pe care i-am rezolvat-o dar… nu am putut sa ii rezolv nervii nervosi indusi de faptul ca nu i-am raspuns atunci, in acel moment cand a sunat el. Era musai sa ii raspund cand a sunat prima data, pentru ca el a ales firma pe care o conduceam si se astepta sa ii rezolv orice problema in milisecunda doi.

Nu cred ca a fost vreo singura data sa nu ii rezolv problemele si sa il fac sa se simta un client ne-important chiar daca cifra lui de afaceri cu noi era destul de mica iar asteptarile extreme.

Asa ca mi-am dezactivat apel in asteptare… asta e frate, nu poti da de mine si iti suna ocupat… da si tu un sms si te sun cand pot. La fel cand intram in sedinte, in afara faptului ca asteptam un apel de care stiam ca e important, m-am obisnuit sa imi pun telefonul pe mod avion – asa ca puteau linistiti sa se enerveze pe retea, ea era de vina ca nu ma gaseste. Eventual isi puteau imagina ca as fi chiar in avion.

De ce? Pentru ca tot din legile lui murphy, durata unui minut depinde enorm de care parte te afli fata de usa de la toaleta. Daca te loveste urgenta si gasesti usa inchisa parca pica cerul pe tine iar cel/cea de dinauntru parca dinadins se lungeste si nu mai termina ce mama dracului face acolo.

E sentimentul ala nenorocit ca si horoscopul te uraste in momentul acela… cum adica frate sa faci pe tine in fata usii de la wc… parca mai repede accepti sa te ineci ca tiganul la mal decat sa te rahatesti ca prostul in fata usii de buda

Ei bine.. cam asta e analogia pe care am facut-o eu. Nu mi se pare ca as fi vreun destept dar trebuie sa recunosc ca la fel cum altii m-au sunat pe mine… ei bine… am sunat si eu pe altii cu urgentele mele. In timp ce mie mi se scufunda planeta sub picioare cel din partea cealalta nu raspundea… si nu raspundea… si … chiar daca m-a sunat peste 5 minute… he he … ia incearca sa te tii 5 minute dupa 3 beri care se cer afara…

Eu cred ca si Einstein a elaborat teoria relativitatii intr-un moment similar… adica nu cand suna pe Niels Bohr la telefon cu vreo tarasenie atomica, ci cand ii trebuia la baie si nu mai iesea Planck de acolo… imi imaginez cum masura hiperbola la jetul de pipi si elabora teorii cuantice in timp ce Albert plangea chinuit a usa de la baie.

Ca si exercitiu de imaginatie… un mic game of thrones… cum ar fi fost sa il sune pe ala din baie ca sa urle ca ii trebuie sa intre… in timp ce fericitul deja aflat pe tron juca angry birds si nu raspundea, eh?

Pentru ca sa recunoastem, telefonul mobil si/sau tableta au crescut considerabil timpul pe care il petrecem pe “thron”. Si cu tot respectul dar mi se pare chiar nepoliticos in timp ce vorbesc cu celalalt sa aud cum ii acopera vocea un susur … care tinteste apa in vas … sau mai exploziv… efectul fasolei cu ciolan de aseara…

Sa va povestesc cum eram intr-o toaleta de aeroport, un tip vorbea la telefon destul de zgomotos, probabil ca sa acopere celelalte zgomote, cand s-a oprit si a inceput sa urle la cel de langa el “stop farting you moron, I am talking to my boss”.

Bai prietene, pai daca nu in toaleta unde vroiai sa se elibereze omul, la coada de bilete? Nu ca nu ar fi tentant cand e coada mare sa mai faca spatiu cu o fumigena de asta, dar totusi, daca a fost asa urgenta ca nici tu nu ai mai putut sa te abtii si ai intrat in buda de ce ar face asta ceilalti pentru tine?

Asta incercam sa spun… nici nu conteaza daca ai sau nu apel in asteptare, oricand pot apare niste motive triviale pentru care la un anumit moment dat cineva nu poate raspunde la telefon, fie el cat de permanent in posesia stapanului. Fie acel posesor de celular unul care se presupune ca raspunde si preia non stop apeluri. Pentru urgente exista astazi variate forme de comunicare alternative – sms, whapp, messenger si lista poate fi lunga. Asta doar daca insisti sa vorbesti cu o anumita persoana.

Pe langa acel care nu poate raspunde mai sunt si altii care pot prelua mesajul, poate nu la acelasi nivel si importanta dar sunt convins ca pot exista alternative pentru urgente mari. Pentru ca, Doamne fereste!, ce te faci daca insisti sa vorbesti cu unul care a murit – doar asa ca sa intareasca vorbele lui Winston care spunea ca sunt pline cimitirele de oameni de ne-inlocuit.

Iar daca exista riscul sa pierzi vanzarea/clientul pentru ca nu ai sunat la o jumate de ora sau chiar o ora inapoi… ei bine exista mai mereu un risc pe undeva…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top