Interviuri

Interviu: Eugen Petica – Executive Manager , Tonis Trade

 

 1. Vezi rolul tau mai mult ca un strateg concentrat pe big picture sau mai mult ca un manager hands-on?

Organizarea unei companii este cruciala in dezvoltarea si ,in mare masura, ii “prezice”viitorul. Se spune ca de la inceput trebuie sa fi organizat ca acea companie mare care visezi sa devii diferenta facind-o doar numarul de oameni implicati in desfasurarea activitatii. In cazul Tonis Trade suntem la acea etapa de dezvoltare in care strategul si managerul hand-on sunt concentrati in aceeasi persoana.

 

 1. Poti sa imi dai un exemplu in care ai fost implicat in mod special in partea de executie?

 

Spiritul de antreprenor exprimat in cadrul companiei prin ceea ce imi place sa numesc “ïntraprenor” ma face de multe ori sa-mi “suflec manecile”si sa ma implic operational in activitate. Aici putem vorbi de identificarea noilor produse ce vor intra in gama LDK (studiez piata, incerc sa aflu ce isi doresc clientii si cum ce pot veni eu in intampinarea nevoilor si dorintelor lor) , stabilirea caracteristicilor acestor produse cat si discutarea directa cu fabricile ce urmeaza sa produca aceste elemente. Pot spune ,fara falsa modestie , ca ma ocup direct de produsul LDK de la stadiul de idee la aragazul rosu din magazinele noastre.

 

 1. Cum stii ca decizia strategica pe care ai luat-o este corecta?

 

Asa cum am invatat in scoala (si viata de business a demonstrat), economia precum fi evenimentele economice au o evolutie ciclica. Asta inseamna ca la o anumita perioada de timp evenimentele se repeta si ,nu de putine ori, aplicarea acelorasi strategii la timpul potrivit pot da rezultate predictibile. Sunt multe cazuri insa in care nu am mai experimentat evenimente similare si atunci strategia abordata trebuie sa fie validata de piata.

 

 

 1. Cat timp petreci sa dezvolti lideri in organizatia ta?

 

Fiecare zi la birou este o adevarata provocare. Atunci cand competitia ta este de minim 10 ori mai mare decat tine nu poti suplini acest handicap decat cu inteligenta personalului si cu flexibilitate in actiuni. Incerc sa nu fiu acel copac la umbra caruia nu creste nimic si imi impun sa acord cat mai multa libertate de decizie sefilor de departamente pentru a-I ajuta in dezvoltarea lor personala cat si profesionala.

 1. Cum definesti succesul personal?

 

O definitie seaca dar cu multa esenta spun eu :c and lucrurile la care te gandesti le pui in practica si se intampla asa cum ti-ai inchipuit.

 

 

 1. Cel mai mare role model? Cum ti-a impactat viata?

 

Nu pot spune ca am urmarit pe cineva in mod deosebit. Am incercat sa iau ceea ce am crezut ca este mai bun din experienta autorilor preferati Daniel Kahneman , Dale Carnegie , Martin Lindstorm , Zig Ziglar si Brian Tracy.

Acum daca trebuie sa aleg pe cineva din lumea de business care m-a fascinat de la prima intalnire si care nu renunta sa ma surprinda si in ziua de azi este dl Sorin Stefanescu. Pentru mine el reprezinta experienta pura in mediul de business romanesc. L-am rugat in mai multe randuri sa-si astearna experienta intr-o carte pentru ca de la el am invatat multe lucruri fenomenale care ma ajuta in viata de zi cu zisi despre care nu am citit nicaieri.

Cum mi-a impactat viata ? An ajuns la acest nivel datorita lui : la inceput am vrut sa-mi depasesc conditia pentru a nu ma face de ras iar mai tarziu s-a transformat in acel etalon pe care vreau sa-l depasesc.

 

 1. Regrete?

 

In general nu am regrete. Cred ca trecutul este bun doar pentru a invata ceva din el si pentru a nu repeta greselile facute.

 

 

 1. Ce s-a schimbat in vanzari in ultimii 10 ani?

 

Totul. Informatia este acum la un “touch” distanta si clientii sau transformat din consumatori in persoane foarte bine documentate care stiu exact ce cauta , unde sa caute si cand sa caute.

 

 

 1. Cel face pe un om un bun manager?

 

Din experienta mea pe primele 3 locuri experienta si aici vorbim de experienta in business , experienta in lucrul cu oamenii si apoi cunostiintele acumulate.

 

 1. Daca ai la angajare doi candidati egali, cum decizi pe care il angajezi?

 

Intotdeauna pe cel mai optimist dintre ei si care manifesta dorinta de a face treaba. Aici apare mereu problema cu acei candidati foarte pregatiti dar care sunt deja plafonati si iti este foarte greu sa-I scoti din acea stare si de aceeas prefer oamenii optimisti si motivati.

 

 1. Cea mai mare provocare pentru tine ca lider?

 

De a nu ma dezamagi pe mine in activitatea de zi cu zi si planurile facute.

 

 

 1. Ce resurse ai recomanda pentru cineva care vrea sa devina un sales leader / manager ?

 

Este clar ca este nevoie de multe cunostiinte (si aici nu ma refer la “pile”) care le poti avea citind multe carti de business si chiar din autorii mentionati mai sus dar experienta ramane fundatia in aceasta cariera. Ceea ce inveti tu pe pielea t,a te va ajuta cel mai mult in viata iar aici includem si greselile pe care le vei face.

 

 

 1. Ce faci tu ca sa te dezvolti ca leader?

 

Incerc sa nu scad sub 30 de carti de business citite pe an (aici nu intra revistele de specialitate sau articolele online) si sa ma pun in situatii cat mai diverse pentru a sti cum sa reactionez pe viitor.

 

 1. Un sfat pentru cineva aflat pentru prima data intr-o pozitie de leadership / management?

 

Pozitia de management trebuie sa reiasa din actiunile tale , din problemele pe care le rezolvi si nu din ceea ce scrie pe usa biroului tau , deci comporta-te ca atare.

 

 1. Care este viziunea ta despre training? Sales training?

 

Ai vazut ca am repetat faptul ca experienta este de baza din punctul meu de vedere. Trainingul adevarat este mai mult practica decat teorie adica experienta concentrata in cateva zile. Un shot de experienta 🙂

 

 

 1. Cat de des te intalnesti cu echipa ta?

 

Lucram intr-o cladire pe 2 niveluri asa ca intalnirile zilnice ne sunt foarte facile si necesare.

 1. Cum ii motivezi pe oamenii tai?

 

Folosesc modalitati consacrate sa spunem precum team-buldinguri , cursuri de pregatire , servicii medicale decontate de firma si cand vremea ne permite (traditionalul de acum) gratar afara in curte cu toata lumea. Deja a devenit o traditie pentru ca se face cel putin o data pe luna iar primavara si vara ajungem si la 2-3 gratare in decursul unei luni.

 

 1. Cum arata o zi obisnuita de lucru din viata ta?

 

Trezirea la este la maxim ora 7. Deja este un obicei si in weekend se intampla natural. Citesc si raspund emai-urilor venite peste noapte pentru ca lucram cu tari care au fusuri orare mult diferite de Romania, dupa care imi fac treburile ce tin de familie. Pana la 8.30 ajung la birou pentru ca la noi programul de lucru incepe la ora 9 si aceste 30 de minute de liniste sunt foarte productive.

Dupa ora 9 incep sedintele de dimineata cu diverse departamente , intalnirile programate. In tot acest timp telefonul suna 🙂 O pauza de masa scurta pe la ora 13 si programul continua. Reusesc sa plec de la birou pe la 17 – 17.30 dar blestemul tehnologiei ma urmeaza asa ca programul meu se incheie la ora 22 cand telefonul meu este programat sa nu mai sune sau sa ma anunte de vre-un email.

20. O carte pe care ai fi vrut tu sa o scrii?

Cred ca suna mai bine in limba engleza : Sell smart , let the competition sell cheap !

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top