Managementul vanzarilor

Despre “Seful Cel Rau” si cum sa te descurci cu el.

Sa zicem ca seful care te-a angajat/promovat este promovat mai sus sau pleaca din companie. In locul lui vine altcineva. Viata iti alege, cateodata, sefi incompetenti si/sau cu care nu iti place sa lucrezi. Pentru o vreme va trebui sa te descurci cu ei, asa cum sunt, pentru nu-i poti schimba si nu-i poti da afara.

Problema, daca exista una, este a celor care l-au angajat si il mentin in functie. Zic daca exista pentru ca, inainte de a pune in graba o eticheta noului sef, ar trebui sa confirmi si cu alti colegi daca ce simti tu simt si ei. S-ar putea sa fie doar o problema de perceptie, s-ar putea sa fii tu prea sensibil, s-ar putea sa fie doar o chestiune de suprafata, nu de profunzime. Gandeste-te ca poate si el, ca si tine, nu a trecut prin cursuri de leadership sau macar de management al stresului. In astfel de cazuri ar trebui sa te multumesti doar sa iti faci treaba bine si sa fii mai putin suparacios.

Daca, totusi, problemele sunt de substanta si cat se poate de reale pentru tine si echipa ta, va trebui sa abordezi chestiunea in functie de cutumele si cultura organizatiei tale. Mai intai de toate ar trebui sa vorbesti direct cu seful tau. Bineinteles, e bine sa fii cat se poate de diplomat in abordarea ta, atat cand stabilesti subiectul discutiei cat si in timpul discutiei. In niciun caz subiectul discutiei nu trebuie sa fie seful tau, ci felul in care se fac lucrurile. Obiectivul declarat al discutiei trebuie sa fie mai binele organizatiei. Acesta poate fi atins prin imbunatatirea sau prin innoirea politicilor, comportamentelor si actiunilor actuale.

Un sef bun ar trebui sa aprecieze demersul tau pentru ca se poate intampla ca el sa nu realizeze ca face ceva gresit. Are nevoie sa primeasca regulat feedback, chiar daca nu e pregatit sa accepte asta. Si aici trebuie sa defilezi prin fata lui cu mai binele companiei. Derapajele trebuie prevenite din timp, inainte de a produce daune ireparabile.

Dar daca sefului tau nu-i place sa primeasca feedback de la subalterni? Ghinion. In situatia asta optiunile tale ar fi cam urmatoarele:

  • Daca fostul tau sef, cel care te-a numit in functie, mai este in companie si este la un nivel managerial cel putin egal cu cel al actualului tau sef, poti apela la el pentru un sfat sau chiar pentru o interventie la actualul sef.
  • Daca ai un prieten, manager in alt departament pe un nivel managerial cel putin egal cu cel al actualului tau sef, poti apela la el pentru un sfat sau chiar pentru o interventie la actualul sef.
  • Poti apela si la departamentul de resurse umane daca reputatia celor de acolo este ca sunt de buna credinta si de jucatori corecti (adica nu exista riscul sa te “cante” la actualul tau sef.)
  • Ultima solutie la care ai putea apela este o solutie tip “ori/ori”. Poti apela la seful sefului tau. Abordarea trebuie sa fie ca o faci spre binele echipei tale si a companiei. De obicei, un astfel de demers se termina cu o iesire din organizatie: a ta sau a lui. Din experienta pot sa iti spun ca, cel mai adesea, vei pleca tu. Mare grija, asadar!
  • Este evident ca, in cazul in care seful tau este tolerat sau chiar sprijinit, fara sa I se ceara sa se schimbe dupa demersurile tale, nu iti ramane decat sa votezi cu picioarele. Adica sa pleci, fie in alt departament, fie in afara organizatiei. Fa-o insa cu eleganta, astfel incat sa poti pleca insotit de o buna recomandare.

Seful toxic isi indeparteaza angajatii, mai ales pe cei buni, pe cei care au optiuni mai multe in afara organizatiei. Va ramane doar cu cei mediocri, cu cei care nu prea au optiuni in afara organizatiei. Un astfel de sef va prefera intotdeauna sa lucreze mai degraba cu oameni mediocri dar ascultatori, decat cu oameni remarcabili dar care pun intrebari. Pentru el oamenii sunt obiecte de inventar sau mijloace de productie. O companie care tolereaza astfel de abordari manageriale este condamnata la mediocritate. Iar in timpul turbulentelor economice ea risca sa se scufunde inaintea companiilor care au grija de oamenii lor talentati si capabili.

Se poate sa ajungi sub “domnia” unui astfel de tiran cand esti inca la inceputul carierei pe postul pe care il ocupi in prezent, in primul an, de exemplu. In acest caz optiunea plecarii s-ar putea sa nu fie cea mai buna pentru tine. Nu ai acumulat suficienta experienta, nu ai apucat sa dovedesti nimic remarcabil. Ocuparea unui post pe o perioada mai mica de un an nu prea da bine in CV si necesita, in general, explicatii stanjenitoare. Asa ca poate ar fi mai bine sa ramai si sa te descurci cat se poate de mult in actuala situatie. E greu, nu-i asa?

Sigur ca e greu dar nu uita de ce ai ramas. Ca sa suporti mai usor adu-ti aminte de proverbele “Capul plecat sabia nu-l taie.” si “Zi ca el si fa ca tine.” Chiar daca nu iti plac regulile pe care ti le impune seful, invata-le si straduieste-te sa actionezi conform lor. Fa-ti treaba bine si zi “Da, sefu’” la tot ce ti se comanda. Da, exista riscul sa fii perceput ca oportunist obedient, ca om de paie, dar ce conteaza daca asta te ajuta sa rezisti pana vei putea pleca atunci cand va fi cel mai convenabil pentru tine. Asa ca, atat timp cat nu ti se cere sa faci ceva ilegal sau lipsit de etica, gandeste-te ca munca buna pe care o faci in aceasta perioada nefericita te va ajuta sa acumulezi vechime, invataminte, abilitati si valoare. Astfel incat, atunci cand iti va conveni sa pleci te vei afla in cea mai buna pozitie sa o faci.

Iar daca vreodata vei ajunge la randul tau manager, ai grija sa nu devii un astfel de sef. De multe ori, in viata, opresatul devine opresor: luptatorii pentru drepturile omului devin dictatori, liderii sindicali devin politicieni verosi, copii agresati de parinti, devin parinti care isi agreseaza copiii. O astfel de tentatie il poate incerca si pe un proaspat manager. Daca atunci cand era un simplu subaltern si-a “luat-o” de la sefii lui, s-ar putea simti tentat ca, odata uns sef, sa “o dea” si el altora. Nu e bine deloc sa perpetuezi un astfel de comportament. Vorba ceea, “ce tie nu iti place, altuia nu face!”

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top