Psihologia vanzatorului

Îi urăsc pe clienții ăștia!

 

Spune-mi dacă ai văzut filmul acesta:

Un birou de vânzări. În birou, unii agenți butonează la un raport, unii prospectează de zor, unii discută între ei  diverse, iar alții postează ceva funny pe Facebook… sau chat-uiesc pe Whatsapp… sau visează pe ce ar cheltui bonusul dacă şi l-ar lua luna aceasta.

De-odată, ŢRRRRR!!!!, sună mobilul unuia dintre ei. Agentul se uită la ecranul telefonului, încruntă sprâncenele, realizează cine îl deranjează (din nou), pufăie pe nări, dă ochii peste cap şi apasă pe butonul verde.

Este CLIENTUL!

Agentul îi răspunde, aparent politcos, însă în gând își spune: “@&!*?#$^>%…. iar nesuferitu’ ăsta! Ce mama  D*x@#* -ului mai vrea de data asta?”

Deși vânzătorul vorbește în gând, clientul îl “aude”; acum are de rezolvat o chestiune cu agentul și nu reacționează; dar data vitoare… în cazul în care va mai fi o dată viitoare…

 

Dacă lucrezi în vânzări nu numai că ai văzut filmul, dar sunt șanse mari să fi jucat în el. Eu recunosc, au fost vremuri când dețineam rolul principal în acest film. Iar dacă s-ar oferi un Oscar pentru acest rol, aș fi fost, cel puțin nominalizat!

De-a lungul timpului – să tot fie vreo 25 de ani – i-am urmărit atent pe agenții de vânzări: pe mine însumi, pe cei din echipele mele, din echipele colegilor, pe agenții concurenților, ai clienților mei, ai furnizorilor, pe cei pe care i-am avut la interviuri, pe cei cu care am făcut traininguri… Cei mai mulți dintre ei au sentimente negative față de unii clienți; sunt mulți, prea mulți care chiar își urăsc acești clienții.

 

Și apoi au pretenția ca aceștia să cumpere de la ei… Serios?!

Mai mult, își afirmă sentimentele cu voce tare în fața colegilor, a șefilor, a familiei, a altor clienți…

 

Și apoi au pretenția ca și aceștia din urmă să cumpere de la ei… Pe bune?!

Clientul loial este un unicorn (despre acest subiect voi scrie alt articol), clientul idel este doar un vis, sunt de acord. Ai zice că rolul celor mai mulți clienți este să scoată peri albi vânzătorilor, să îi chinuie, să le ceară imposibilul (știu și asta, pentru că sunt, la rândul meu client).

Dar… vânzătorule, amintește-ți: fără client, tu nu exiști! Și încă ceva: banii tăi sunt la el, la client! Acum și în vecii vecilor.

Vrei să îți dea banii săi? Iubește-l!

Vrei să se gândească prima dată la tine când are o nevoie? Iubește-l!

Vrei să te recomande altor potențiali clienți? Iubește-l!

Vrei să îți rămână loial? Iubește-l! Iubește-l sincer!

Este atât de simplu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top