Instrumente pentru vanzatori

Cine mi-a “furat” timpul?

Nu de putine ori ni se intampla sa ne uitam la ceas si sa fie deja ora 13:00, sau 16:00 si sa ne intrebam, cu o usoara dezamagire (daca ne uitam si la TO DO List-ul de pe ziua respectiva): “Cand s-a facut ora X?”, “Ce am facut pana acum?”

Si cautand raspunsul la aceste intrebari am tot gasit mai multe informatii despre “mancatorii de timp”:

  1. Telefonul mobil – studii din 2016 arata ca media de “atingeri” a unui telefon mobil este de … (luati loc un pic) 2617 ori/zi! Peste 2600 de atingeri/zi, fara un motiv real in cele mai multe din situatii, ci doar asa, de verificare status. Oricare din aceste “verificari” mici nu fac decat sa ne scoata din ritm, sa ne pierdem concentrarea si sa ne chinuim apoi cu 30% mai mult sa reluam ceea ce faceam. Acelasi studiu arata ca un heavy user petrece in medie cam 225 minute/zi pe telefonul mobil, in timp ce un user obisnuit petrece cam 145 de minute (deci peste 2 ore!). Probabil toate aceste statistici m-au determinat sa pun telefonul mobil in capul listei “mancatorilor de timp”. Deci pe cat de util si de smart este telefonul nostru, pe atat de mult timp ne consuma.
  2. Social Media (Facebook included J)- sunt persoane la care ecranul telefonului are constant 10-15 notificari de Facebook si alte retele sociale. Facand corelatia cu numarul 2617 de mai sus, va dati seama de tentatia de a intra si de a lectura macar partial notificarile respective. Si lipsa notificarilor, pentru o persoana obisnuita cu asta, iarasi este un “bun” motiv de a accesa Facebook-ul pentru o verificare de rutina:). Citeam un articol zilele trecute, cu un titlu puternic: “Pentru americani, Facebook-ul este mai periculos decat MC D sau lanturile de supermarket-uri”. Asa sa fie si pentru noi?
  3. Intreruperile de toate felurile – de la un mail/newsletter de la o anumita firma de unde ai achizitionat vreodata ceva, pana la colegul care se duce la magazin si intreaba daca vrei ceva, si multe alte exemple pe care sunt sigura ca le-ati experimentat. Nu toate mail-urile sunt urgente si “ard”, nu totul trebuie citit si rezolvat acum.
  4. Dezorganizarea de toate felurile – agenda personala, biroul, masina, geanta, etc. Poate fi un maaare mancator de timp. De ce? Pentru ca aflat in procesul de efectuare a unei sarcini pe care o considera dificila, creierul isi va cauta “scaparea” in alta sarcina, care nu are relevanta pentru business: “Ce birou dezordonat am! Ar trebui sa ma apuc sa fac un pic de ordine si voi termina dupa sarcina aceasta” si de aici continuati povestea 🙂
  5. Multitasking-ul – aici as vrea sa incepem prin dărâmarea unui mit: “Multitasking-ul NU exista”. Au fost ani de cercetari si studii pe capacitatea creierului de a indeplini mai multe sarcini simultan si s-a demonstrat doar plasticitatea creierului – capacitatea sa de a trece cu o usurinta mai mare sau mai mica de la o sarcina la alta si nu capacitatea de a face mai multe lucruri simultan. Cand spui despre tine ca faci multi-tasking, gandeste-te bine la calitatea muncii pe care o depui, la gradul de complexitate cerut de activitatile pe care le faci si mai bine, fa lucrurile bine, complet si pe rand.
  6. Navigarea aleatorie pe Internet – stiu ca am primit o data un print screen de la o colega referitor la o eroare aparuta intr-o platforma, cu 11 tab-uri de Internet deschise. De la magazine online de pantofi, pana la programul cinematografelor, pana la vremea pentru urmatoarea destinatie de vacanta, samd. Si aici lucrurile sunt in legatura: navigarea pe Facebook propune reclame adaptate intereselor tale, care te fac sa deschizi anumite website-uri, care te determina ca dupa minutele petrecute pe Facebook sa mai stai alte minute si pe site-urile recomandate de acestea :). Si asa mai departe o navigare care a inceput nevimovat pentru cateva secunde doar, ajunge sa dureze si jumatate de ora.

 

Aceasta lista nu are pretentia de exhaustivitate, e doar un raspuns la intrebarea de la care am inceput articolul: „Pe ce mi s-a dus intreaga zi?” sau poate un semnal de alarma in cazul in care ne instalam o aplicatie pe telefonul nostru inteligent si vedem ca depasim numarul mediu de minute petrecute pe mobil ale unui utilizator obisnuit.

Titlul acestui articol pleaca de la povestirea (Cine mi-a furat cascavalul?) o parabola despre schimbare si despre perceptia diferita a fiecaruia dintre noi cand vine vorba de aparitia si adoptia unei schimbari. Cum timpul nu il putem schimba, el este acelasi pentru noi toti: nu putem prelungi ziua si nici inmulti minutele din fiecare ora care ne place. Putem doar, incetul cu incetul, sa ne construim obisnuinte care sa ne ajute sa fim mai organizati si sa putem sa ne bucuram din plin de acest Timp.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Vezi sectiunea noastra de > Articole gratuite
To Top