Phd at SNSPA
Am inceput studiul comunicarii exact acum 15 ani, in facultate, la primele cursuri si seminarii. Si am pornit, ca orice student constiincios si pasionat, cu teoria, cu modelele renumite de inceput: Shannon si Weaver, apoi Pierce, apoi Saussure, Scoala de la Palo Alto, continuand cu modelele mai complexe si mai apropiate de zilele noastre. Cu toate acestea, inca mi se pare ca zi de zi invat ceva nou despre acest domeniu pe cat de utilizat, pe atat de complex si de complicat de pus in aplicare uneori.
Comunicarea sta la baza oricarui proces reusit, a oricarei relatii functionale si este cea care ne ajuta sa interactionam si sa crestem noi, ca oameni. Atunci cand cursantii mei privesc usor contrariati cand le spun asta ii rog frumos sa ridice mana cei carora li s-a intamplat macar o data in viata sa zica DA, atunci cand voiau sa zica NU; sau cei carora li s-a intamplat sa le vina in minte raspunsul “perfect” la o intrebare din timpul unui interviu, sau al unui examen oral, dupa ce au iesit din sala cu pricina. Toate acestea tin de comunicare si de arta de a o folosi 🙂
Si toate se pot deprinde si exersa in cadrul unui training de comunicare bun! Ce ar defini un training bun? Unul care sa fie adaptat specificului participantilor, care sa vina in momentul potrivit si care sa raspunda nevoilor lor reale.
Care sunt beneficiile cu care vine un training de comunicare? Iata mai jos cateva din cele mai importante:
- In cadrul training-urilor pe care le sustin, rog participantii sa completeze un chestionar pentru a-si afla propriul stil de a comunica. Asta pentru ca, asa cum le spun si lor, ca sa il poti intelege pe celalalt si sa poti comunica mai bine cu el, trebuie sa incepi prin a te descoperi si a te intelege pe tine. Rolul acestui chestionar nu este de a rezolva problemele lor de comunicare pe moment, ci de a provoca acele AHA-uri in randul participantilor, de a le da acestora niste semnale de alarma: de exemplu, daca scorul tau pe stilul de comunicare agresiv este unul foarte mare, poate ca ar fi cazul sa mai exersezi “puterea tacerii” sau ascultarea activa a celui din fata ta (lucruri pe care probabil nu le prea practici J )
- De asemenea in cadrul acestor training-uri cursantii descopera ca nu exista doua procese de comunicare identicie si deci nu este nici o reteta standard de a comunica bine, fie ca e vorba de comunicarea cu subalternii, cu clientii externi, sau cu propriul copil. Exista doar o adaptare cat mai buna a propriului stil la stilul celui cu care vorbesti, astfel incat fiecare din parti sa obtina cat mai mult in urma acelui proces.
- Desi nu exista o reteta standard de aplicat intotdeauna, exista cativa pasi care ar trebui urmati, astfel incat procesul sa functioneze. 1. Pregatirea temeinica dinainte- ca atunci cand trebuie sa dai un raspuns, el sa fie cel mai bun pe care l-ai putea da. 2. Adresarea de intrebari, fie ca sunt deschise, fie ca sunt inchise, intrebarile sunt cele care ne feresc de una din cele mai frecvente capcane din comunicare: presupunerile. 3. Si dupa ce am adresat intrebari, sa ascultam! Sa ne luam cateva secunde in care doar SA FIM acolo pentru interlocutor nostru (citeam zilele trecute intr-o carte un lucru cu care am rezonat puternic: „Intr-o lume care nu doarme, trebuie sa ai intelepciunea de a incetini si de a fi”). 4. Dupa ascultare intervine raspunsul nostru- adaptat, potrivit contextului si omului cu care comunicam si nu in ultimul rand, asumat.
- Si desigur, ca procesul sa functioneze, in primul rand trebuie sa fie initiata comunicarea! Nu putem face lucrurile cum isi doreste cineva daca nu il intrebam pe acesta cum si-ar dori sa le facem. Sau da, ar mai fi o varianta, daca suntem mentalisti si ii putem citi ganduri J dar acesta este un lucru mai greu de pus in aplicare.
G. B. Shaw spunea un mare adevar despre comunicare: „Cea mai mare iluzie in comunicare este ca a avut loc”. Haideti deci sa transformam aceasta iluzie in realitate si sa comunicam cat mai bine cu cei din jurul nostru, pentru ca putem invata asta, intr-un training bun.
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.