Generatia Y in vanzari

2017, nu este un an pentru vanzatori Buni

Datele privind economia nationala a Romaniei prezinta informatii incurajatoare, de la o crestere de 3,4% din PIB conform The Economist, la o estimare de 5,2% a Comisiei Nationale. Diferente de viziune si „comanda”. Mare parte a acestor estimari este generata de cresterea consumului si a veniturilor. Nu este aici locul pentru analize structurale financiare.

Ce impact apare in dinamica vanzarilor, din acest punct de vedere in 2017?

Abundenta de bani pe piata, la preturi rezonabile. Nu mai este vremea vanzatorilor buni, ci a vanzatorilor, nu mai este vremea parteneriatelor de sustinere reciproca, ci a profiturilor.

Intr-adevar, daca cifra de afaceri era obsesia companiilor, atentia se indreapta acum asupra marjelor. Vanzarile, in valoarea lor nominala, se realizeaza de la sine.

2017 va fi vremea in care ce se ofera in plus la un produs sau serviciu va face diferenta. Cumparatorul are bani, va fi multumit daca va cumpara un produs mai complex, pe care va da mai multi bani, chiar daca nu avea stricta nevoie! Criza care s-a dus, il va face sa se gandeasca la pret, doar daca sunt produse aproape identice cu cele pe care si le dorea atunci. De exemplu, la achizitionarea unui apartament, finisajele ii vor face complicata comparatia pretului din 2009 a unui apartament fata de unul de acum.

Clientii vor vinde mai mult, deci vor si cumpara mai mult. Vor avea un sentiment ca platesc suficient de mult furnizorilor si ca ar trebui sa negocieze, sa cunoasca si ofertele concurentei. Apar oportunitati, dar si pericole in a pierde clienti traditionali.

2017 va adanci una din problemele cele mai complicate ale afacerilor, lipsa oamenilor care sa doreasca sa faca o cariera in domeniu, sa doreasca sa faca eforturi, sa invete. Succesele facile vor descuraja si mai mult pregatirea aplicata.

Pregatiti-va de comisioane mari, munca multa si succese. Cred ca nu ar trebui sa uitam ca directiile se schimba repede, dar asta vom scrie in 2018 sau mai degraba 2019.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

To Top