Speaker | Trainer | Antreprenor
Potrivit unui sondaj realizat de Korn Ferry International – cea mai mare firmă de recrutare din lume, abilitățile de comunicare sunt enumerate ca fiind cea mai importantă calitate solicitată candidaților la locul de muncă.
Iată o listă cu trăsăturile cele mai de dorit, pe o scară de la 1 la 5: 1 = deloc importantă, 5 = extrem de importantă:
* Abilități de comunicare (4.7)
* Onestitate / integritate (4.7)
* Abilități de lucru în echipă (4.6)
* Etica muncii (4.5)
* Capacitate analitică (4.4)
* Flexibilitate / adaptabilitate (4.4)
* Abilități interpersonale (4.4)
* Motivație / inițiativă (4.4)
* Competențe de calculator (4.3)
* Competențe de lucru pe calculator (4.3)
Acum, surpriza (de fapt nu e o surpriză): din toate aceste calități, ghici care este cea pe care angajatorii o reclamă cel mai adesea ca lipsind de la potențialii candidați la un job ?
Să bată tobele, vă rog …
Ai ghicit, abilitățile de comunicare.
Deci, indiferent dacă vrei să avansezi pe piața muncii – sau în propria companie – capacitatea de a comunica te va face să ieși în evidență !
Iată cele 9 sfaturi pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare:
1. Imbunătăteste comunicarea-la nivel de prioritate. Mergi la cursuri, citește cărti, articole on-line sau învață de la comunicatori de succes din jurul tău. Caută un mentor sau trainer.
2. Simplifică și rămâi concentrat pe mesaj. Utilizeaza un limbaj simplu și direct.
3. Implică ascultătorii sau cititorii în conversație. Pune întrebări pentru a afla opinii. Solicită feedback.
4. Acordă-ți timp pentru a răspunde. După ce ai ascultat (și ai înțeles mesajul) rezervă-ți timp să “schițezi” în mintea ta ceea ce vrei să spui.
5. Asigură-te că esti înțeles. Nu da vina pe cealaltă persoană atunci când nu înțelegi. În schimb, caută modalități de a clarifica sau reformula ceea ce încerci să spui astfel încât să poată fi înțeles.
6. Dezvoltă-ți și abilitățile de ascultare. Cei mai buni comunicatori sunt aproape întotdeauna cei mai buni ascultători. Ascultă activ fără să judeci interlocutorul și nu te mai gândi la răspunsul pe care vrei să îl dai.
7. Limbajul corpului este important. Studiile arată că 65% din comunicare constă în nonverbal. Urmăreste non-verbalul interlocutorului pentru a vedea dacă înțelege, este de acord sau nu este de acord cu mesajul pe care vrei să îl transmiți. Și fii conștient de faptul că și corpul tău trimite semnale către interlocutor.
8. Menține contactul vizual. Indiferent dacă te adresezi unei mulțimi sau unu-la-unu, menținerea contactului vizual întărește credibilitatea și demonstrează că îți pasă de ascultătorii tăi.
9. Respectă publicul. Nu fi ca cei care consideră că mesajul lor este despre ei sau despre ceea ce doresc ei. Te încurajez să fii atent la nevoile și perspectivele unice ale interlocutorului tău. Unul din cele mai bune moduri de a-ți arăta respectul pentru interlocutor este pur și simplu să acorzi atenției la ceea ce spun el/ea.
Știi alte sfaturi despre cum să îmbunătățim abilitățile de comunicare? Spune-ți părerea în secțiunea de comentarii de mai jos!
You must be logged in to post a comment Login
Leave a Reply
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.